20 de milioane fonduri europene pentru un centru modern de simulare medicală la UMF

sâmbătă, 11 aprilie 2020, 01:58
2 MIN
 20 de milioane fonduri europene pentru un centru modern de simulare medicală la UMF

Studenţii şi rezidenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi vor putea studia şi exersa practica medicală într-unul dintre cele mai moderne Centre de Simulare Medicală din ţară. 

Universitatea a primit finanţare din bani europeni de peste 20 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de construcţii şi instalaţii, precum şi pentru dotarea cu echipamente specifice. „Acest centru de simulare medicală este unul dintre proiectele majore ale noastre, alături de clădirea Nicolae Leon sau viitorul Centru de Cercetări Fundamentale. Lucrările au început în 2018, după ce au fost aprobaţi de către Ministerul Educaţiei indicatorii tehnico-economici, şi în prezent, clădirea este funcţională. Suntem bucuroşi că am reuşit să obţinem şi finaţarea pentru dotarea cu echipamente performante, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Pentru studenţi, este o anticameră importantă de practică medicală, înainte de desfăşurarea activităţii în spital, înainte de contactul direct cu pacienţii. Investiţia va contribui la creşterea angajabilităţii absolvenţilor învăţământului superior medical în sectoarele competitive şi de specializare inteligentă – Sănătate şi Tehnologie Informaţională“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.
 
Centrul de Simulare este amplasat în Corpul A al Facultăţii de Bioinginerie Medicală. Studenţii, viitori medici şi asistenţi medicali, se vor instrui practic pentru activitatea cu bolnavii, având în vedere că acest centru este replica fidelă a unor zone spitaliceşti pentru diverse specialităţi, unde pacientul este înlocuit cu simulatoare performante, care asigură abordarea diverselor tehnici medicale şi chirurgicale. „Obiectivele proiectului sunt: finalizarea lucrărilor de construcţii şi instalaţii executate în vederea operaţionalizării Centrului de simulare şi dotarea infrastructurii cu echipamente specifice, prin achiziţia până la finalizarea implementării proiectului a unor echipamente şi software, necesare integrării în procesul de formare a studenţilor UMF Iaşi a tehnologiei inovative, sustenabilă şi incluzivă“, a explicat şi ec. Mihaela Tomaziu-Todosia, manager de proiect. Valoarea totală a proiectului este de circa 32,9 milioane de lei (inclusiv TVA) şi se va desfăşura în 12 luni. 

Comentarii