20 de şcoli ieşene încep luni cursurile tot cu toaletă în curte. E mai bine cu 1% faţă de acum 3 ani

vineri, 10 septembrie 2021, 01:50
3 MIN
 20 de şcoli ieşene încep luni cursurile tot cu toaletă în curte. E mai bine cu 1% faţă de acum 3 ani

În total, 38 de şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, unele dintre acestea având probleme cu apa care nu este potabilă.

83% din cele 225 de şcoli cu personalitate juridică din judeţul Iaşi au autorizaţie sanitară de funcţionare la începerea noului an şcolar. O situaţie asemănătoare cu cea de acum trei ani, din 2018, când 81,90% din cele 221 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică aveau acea autorizaţie. Practic, cel puţin statistic, situaţia s-a îmbunătăţit cu puţin peste 1%. Cu toate acestea, conform reprezentaţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, "în celelalte cazuri, clădirile sunt în curs de reabilitare, apa nu este potabilă, lipsesc utilităţile sau sunt în derulare demersurile de obţinere a autorizaţiei".

Practic, în acest an, potrivit unui răspuns oferit de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, 20 de şcoli au încă toalete sanitare exterioare, iar alte 50 sunt în curs de reabilitare, nu au recepţionat încă toaletele interioare sau vor fi desfiinţate, deoarece numărul de elevi este în scădere, sub efectivul minim prevăzut de lege.

Cifre statistice din 2018

Conform unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi din 2018, la început de septembrie 181 de unităţi, reprezentând 81,90% din total, aveau autorizaţie sanitară de funcţionare, în timp ce 40 de unităţi nu obţinuseră acest aviz de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), din cauza unor lucrări în derulare sau din cauza lipsei de apă potabilă la nivelul localităţii, acesta din urmă fiind principalul motiv. Totodată, la începutul anului şcolar 2018-2019, o parte dintre cele 40 de unităţi de învăţământ preuniversitar care nu primiseră autorizaţia sanitară de funcţionare se aşteptau să o primească după finalizarea lucrărilor, care trebuiau încheiate în scurt timp. Anul acesta, 38 de şcoli nu au autorizaţie sanitară.

Situaţia în prezent

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a oferit câteva exemple cu privire la situaţia din prezent la câteva şcoli. Astfel, Şcoala Gimnazială Liteni are în prezent lucrările de la toaleta şcolii încă nerecepţionate, iar în 2018 figura la capitolul şcoli cu grupuri sanitare exterioare. De asemenea, Şcoala Gimnazială Ciorteşti ar avea în prezent documentaţia depusă, urmând să primească avizul în perioada următoare, iar la Şcoala Gimnazială Comarna clădirea este în prezent în construcţie.

Deocamdată, probleme sunt şi la Şcoala Gimnazială Costuleni, unde deşi clădirea este recent reabilitată, iar documentaţia depusă, încă nu există un aviz oficial. La Şcoala Gimnazială Grajduri, unde în 2018 problema era starea proastă a clădirii, în prezent nu are autorizaţie sanitară de funcţionare din cauză că apa din unitatea de învăţământ conţine nitriţi şi nitraţi peste media admisă. De asemenea, un alt exemplu oferit de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi este cel al Şcolii Gimnaziale Horleşti, în curs de obţinere a autorizaţiei după ce au fost finalizate lucrărilor de reabilitare.

Lucrările de reabilitare şi întreg procesul de obţinere a autorizaţiilor de funcţionare a fiecărei şcoli în parte ţin de autorităţile locale şi conducerea şcolilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean având drept rol monitorizarea desfăşurări a activităţii şcolare. 

Comentarii