27 de şcoli din județul Iași sunt în scenariul roşu. Numărul ar putea crește

luni, 08 martie 2021, 03:00
2 MIN
 27 de şcoli din județul Iași sunt în scenariul roşu. Numărul ar putea crește

Ministerul Educaţiei vrea elevi din ani terminali la şcoală şi în scenariul roşu.

Creşte numărul cazurilor de unităţi de învăţământ de pe raza judeţului Iaşi care desfăşoară cursuri în scenariul galben sau în cel roşu. Conform ultimei evaluări care a fost realizată în cursul zilei de vineri la nivelul CJSU Iaşi, la propunerea fiecărui Consiliu de Administra­ţie al şcolilor din judeţ, există doar 388 de unităţi care funcţionează în scenariul verde. Acest lucru înseamnă că toţi elevii şi preşcolarii se prezintă zilnic la şcoală, respectând toate normele de protecţie sanitară impuse la nivel naţional.

În schimb, în 234 de unităţi se va aplica scenariul galben şi în 27 de unităţi intră în vigoare scenariul roşu. În mod normal, asta ar însemna ca elevii care învaţă în şcoli din scenariul galben să se prezinte la ore doar dacă sunt din anii terminali. În afara acestora, vin la ore zilnic, fizic, doar elevii din ciclul primar şi preşcolarii. Iar în scenariul roşu, doar aceştia din urmă să vină la ore, iar elevii din ani terminali să li se alăture celorlalţi colegi în continuarea activităţii didactice online.

Însă o decizie din acest weekend a Ministerului Educaţiei Naţionale a schimbat cadrul legal. Conform unui ordin al ministrului Educaţiei, în comunele din scenariul roşu, cu incidenţa mai mare de 3 la mie, elevii din anii terminali vor veni la ore, fizic, prin rotaţie, până la maximum jumătate din numărul celor înmatriculaţi într-o clasă. Nu e clar din documentul publicat în documentul oficial ce vor face ceilalţi copii din ani terminali, dacă există un sistem de rotaţie, care ar putea fi acesta sau dacă intră la ore, în paralel, online.

Elevii din şase comune sunt în acest caz, al scenariului roşu: Fântânele, Miros­lava, Româneşti, Roşcani, Ţuţora şi Valea Lupului. În ultima lună, conform datelor de la ISJ, incidenţa epidemiologică s-a modificat în 15 unităţi teritorial administrative: în 7 a coborât sub 1/1.000 de locuitori şi s-a trecut de la scenariul galben la cel verde, în 4 unităţi incidenţa a depăşit 1/1.000 de locuitori şi s-a trecut de la scenariul verde la cel galben, iar în 4 unităţi incidenţa a depăşit 3/1.000 locuitori şi s-a trecut de la scenariul galben la cel roşu.

Comentarii