75% din mortalitatea infantilă este cauzată de prematuritate

sâmbătă, 16 noiembrie 2019, 02:50
3 MIN
 75% din mortalitatea infantilă este cauzată de prematuritate

Arată prof. dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului de Terapie Intensivă Neonatală. Mai multe clădiri ieşene vor fi iluminate în violet duminică, de Ziua Mondială a Prematurului.

Mai multe instituţii din Iaşi vor fi iluminate în violet, cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurului, a nou-născuţilor veniţi pe lume înainte de termen, care se sărbătoreşte duminică, pe data de 17 noiembrie, atât la nivel local cât şi mondial. Vor fi iluminate Maternitatea „Cuza Vodă”, Primăria Municipiului Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, clădirea Consiliului Judeţean şi turnul de la Palatul Culturii. Totodată, la Maternitatea „Cuza Vodă”, mamele copiilor prematuri vor discuta duminică cu medicii din Centrul de Terapie Intensivă Neonatală despre complicaţiile prematurităţii, despre cât de importantă este urmărirea medicală şi după externare şi în ce constă acest lucru.

Prin sărbătorirea zilei la nivel mondial, se doreşte atragerea atenţiei opiniei publice asupra problemei prematurităţii, care în ultimii ani a devenit o problemă de sănătate publică. În fiecare an, la nivel mondial se nasc aproximativ 15 milioane nou-născuţi prematuri, iar supravieţuirea acestora reprezintă o mare încercare atât pentru neonatologi, cât şi pentru familiile lor, pentru că mortalitatea infantilă este dată în mare parte de această categorie de copii. Incidenţa la nivelul ţării este una printre cele mai mari din Europa, fiind de aproximativ 10%, iar la nivelul unităţii medicale ieşene este între 12 şi 14%, aici ajungând cazuri dificile din toată regiunea Moldovei. „Din păcate 75% din mortalitatea infantilă este dată de prematuritate, fie decese precoce în maternitate, fie ulterior după externare prin complicaţiile pe care le prezintă. Nu întotdeauna rezultatele sunt cele pe care ni le dorim. Chiar cu toate condiţiile bune de îngrijire copiii nu reuşesc să supravieţuiască pentru că există complicaţii ale prematurităţii care duc la decesul acestor copii”, a precizat prof. dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului de Terapie Intensivă Neonatală.

Mamele ajung să-şi abandoneze copiii în maternitate

Costurile pentru îngrijirea unui singur copil prematur până la externare sunt extrem de mari, spun medicii, de aproximativ 400.000 – 500.000 de lei. Cu toate acestea, medicii povestesc că sunt cazuri de femei care nici măcar nu îşi vizitează copiii sau care chiar ajung să îi abandoneze în spital. „Munca este una enormă, sunt nopţi de gardă pentru medici şi în general pentru personalul medical în care nu pot pleca de lângă copil. Din păcate, există uneori un dezinteres al familiilor faţă de copiii lor, care duce la abandon.

Sunt probleme sociale unde intervine asistentul social, familii dezorganizate, familii fără acte de stare civilă, stăm uneori şi trei-patru luni să facem buletin unei mame ca să putem face certificatul de naştere al copilului. Este o problemă de sănătate publică prin toate pe care le implică, incidenţă mare, mortalitate, complicaţii pe termen lung, costuri extrem de mari, precum şi partea de psihologie a părinţilor la care încă în România mai e de muncit”, a completat medicul ieşean.

 

 

Comentarii