A început o vânătoare de vrăjitoare? Cealaltă faţă a verificărilor din căminele de bătrâni

miercuri, 12 iulie 2023, 19:46
3 MIN
 A început o vânătoare de vrăjitoare? Cealaltă faţă a verificărilor din căminele de bătrâni

După ce mai bine de 1 an autorităţile statului nu au făcut nimic în cazul azilelor grozei din Ilfov, de câteva zile, după descinderea procurorilor, o comisie formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii ai statului au luat la puricat azilele şi centrele sociale din România. Au închis mai multe centre şi au dat amenzi substanţiale aproape peste tot pe unde au fost. Mai multe voci, inclusiv ONG-ul care a descoperit ororile din azilele din Voluntari, spun că este vorba despre heirupism şi o acţiune menită să arate în mod fals că peste tot sunt probleme, cu scopul de a minimiza ce s-a întâmplat. Şi de această dată, victime sunt tot cei fără apărare care sunt puşi pe drumuri. 

De exemplu, viceprimarul oraşului Braşov, Flavia Boghiu, spune că în unul dintre centrele Primăriei s-au dat amenzi pentru 3 lămâi mucegăite. La Timişoara, a fost suspendată activitatea unui centru pentru persoanele fără adăpost deoarece s-a găsit nişte carne expirată care aparţinea beneficiarilor, nu aveau buton de panică şi curăţenia nu ar fi fost făcută cum trebuie. Sub protecţia anonimatului, mai mulţi proprietari/administratori de azile au declarat că s-au dat amenzi de 10.000 lei pentru o mică fisură în faianţă sau în pardoseală, mici pete pe pereţi sau că o cameră de supraveghere nu era poziţionată corect.

„De duminică asistăm la o scăpare de sub control a unei „vânători de vrăjitoare”: câte 5-6 instituţii de control ale statului se calcă pe picioare la un singur furnizor de servicii sociale, caută şi cer hârtii, rezidenţi abandonaţi în diverse locuri, oameni cu dizabilităţi speriaţi de zecile de persoane care le calcă pragul, inspectori care le caută printre lucruri şi îi chestionează, angajaţi şi rezidenţi „baricadaţi” în centrele de asistenţă socială.

Nu ne este clar nici până la această oră – CINE coordonează acest control şi ce pregătire are? Care sunt obiectivele? O evaluare a unui sistem atât de complex presupune strategie şi personal pregătit. Rezidenţii cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale, inclusiv persoanele în vârstă au nevoie respect, pregătire şi sprijin emoţional.

În orice domeniu există angajaţi mai bine sau mai puţin pregătiţi. A trata toţi furnizorii de servicii sociale publici sau privaţi ca fiind de rea credinţă este fundamental greşit. În 20 de ani de experienţă am lucrat şi interacţionat şi cu organizaţii neguvernamentale de profesionişti, pe deplin implicaţi, furnizori de servicii sociale care uneori au adus bani de acasă pentru a se asigura că persoanele dezinstituţionalizate sunt incluse în comunitate”, se arată într-o scrisoare publică postată pe site de Centrul pentru Resurse Juridice.

De aceeaşi părere este şi Diana Certan, director executiv Fundaţia Umanitară CONCORDIA.

„Ceea ce se întâmplă zilele acestea în servicii sociale este de domeniul fantasticului. Situaţia din azilele din Ilfov pe de o parte, excesul de zel al controalelor de zilele acestea pe de alta. E drept că nu am mai avut controale interinstituţionale (7 instituţii şi 9 persoane) până în prezent şi nu spun că nu e nevoie de ele, dar heirupismul lor, necunoaşterea de unele din instituţii a legislaţiei sociale, nu vor aduce schimbările semnificative pe termen lung. Dacă e cineva interesat de problemele acestui sector atunci poate citi poziţia federaţiilor organizaţiilor care chiar fac servicii sociale pe bune şi, abia când începem să adresăm acele puncte, putem să sperăm lamai bine. Până atunci, noi tot aici suntem pentru copii şi tinerii noştri”, a scris pe pagina de Facebook, Diana Certan, director executiv Fundaţia Umanitară CONCORDIA.

Vezi mai multe detalii pe hotnews.ro

 

 

 

 

Comentarii