A murit Petr Kellner, patronul Pro Tv și cel mai bogat om din Cehia. Avea doar 56 de ani și se afla într-o excursie

luni, 29 martie 2021, 08:58
3 MIN
 A murit Petr Kellner, patronul Pro Tv și cel mai bogat om din Cehia. Avea doar 56 de ani și se afla într-o excursie

Petr Kellner, patronul Pro Tv și cel mai bogat om din Cehia, a cărui avere era estimată la peste 17,5 miliarde de dolari, a murit sâmbătă, în timp ce se afla într-o excursie cu heli-schiul, anunță New York Times. Elicopterul în care acesta se afla împreună cu alte câteva persoane s-a prăbușit lângă un ghețar din Alaska, conform oficialilor.

Miliardarul ceh, Petr Kellner se afla la bordul elicopterului Airbus AS350 B3 când a coborât lângă ghețarul Knik, au declarat duminică cei de la cabana care a închiriat aeronava.

Autoritățile nu știu încă de ce s-a ajuns la accident
Patronul Pro Tv, în vârstă de 56 de ani, a fost ucis, alături de un alt oaspete al lojei montane Tordrillo, Benjamin Larochaix, originar tot din Republica Cehă. Doi dintre ghizii lojei, Gregory Harms și Sean McMannany, dar și pilotul elicopterului, Zach Russel, au decedat și ei.

Autoritățile nu știu încă ce a cauzat prăbușirea și speră să afle mai multe de la unul dintre supraviețuitori, care a fost adus în stare gravă la spital. Salvatorii montani au declarat că au fost anunțați sâmbăta la ora 22 sâmbătă că elicopterul nu se întorsese dintr-o excursie și că resturile dintr-un accident fuseseră observate lângă ghețarul Knik.

Heli-schiul face parte din categoria sporturilor extreme și este un punct de atracție pentru bogații lumii. Are o mică marjă de eroare și este considerat destul de sigur, dar prezintă totuși risc ținând cont că zborurile spre munții îndepărtați, unde există zone de zăpadă neatinse pot crea mereu surprize. Prețul unei astfel de excursii este unul foarte ridicat.

Cabana unde era cazat Petr Kellner oferă pachete săptămânale la un preț 15.000 de dolari de persoană pentru cazare comună și charter heli-schi. Reprezentanții acesteia și-au exprimat și ei regretul. Miliardarul ceh era un obișnuit al locului și venea des în vacanțe aici.

Cine este Petr Kellner
Petr Kellner este puțin cunoscut în România, însă acesta patronul Pro Tv, începând cu anul 2019. El are patru copii și probabil aceștia vor împărți averea uriașă pe care o lasă în urmă tatăl lor.  Cel mai bogat om din Cehia  a cumpăra tot grupul Central European Media Enterprise (CME), care aparținea la acel moment companiei americane AT&T. Tranzacția a fost una record, de 2,1 miliarde de dolari și achiziția s-a făcut prin fondul său de investiţii PPF. Costul atât de ridicat a fost pentru toate cele 30 de televiziuni, pe care le deținea CME, nu doar pentru Pro Tv.

Petr Kellner a studiat Economia la Praga și a început să-și construiască imperiul începând cu anul 1990. A început cu vânxarea de produse de birotică şi papetărie, dar s-a orientat foarte bine în perioada privatizărilor şi a cumpărat cel mai mare asigurător din Cehia. Din acel moment a început să prospere.

Fondul de investiții pe care l-a creat în urmă cu mulți abi, PPF controlează astăzi numeroase companii din domenii diferite, printre care compania financiară cu activităţi în sectorul nonbancar Home Credit, ce operează în zece pieţe. Cu active de peste 49 miliarde dolari şi un profit net de peste 950 milioane dolari în 2018, vehiculul de investiţii PPF controlează peste 20 de companii, printre care PPF Banka (bancă), Air Bank (bancă), PPF Real Estate Holding, PPF Life Insurance (asigurări de viaţă – Rusia), ClearBank (bancă), Telenor CEE (operator telecom cu circa 9 milioane de clienţi).

Comentarii