Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Abordare genetică pentru tratarea glaucomului

GALERIE
glaucom-1
  • glaucom-1
- +

Aproximativ 80 de milioane de persoane la nivel mondial sunt afectate de glaucom, și se preconizează că numărul va crește la peste 110 milioane până în 2040. Deși picăturile oftalmologice topice sunt esențiale în prevenirea progresiei bolii, până la 10% dintre pacienți devin rezistenți la tratament, ceea ce îi expune riscului pentru pierderea permanentă a vederii.

Principalul factor de risc clinic pentru glaucom este reprezentat de presiunea intraoculară ridicată; creșterile periculoase ale presiunii în globul ocular putând duce la deteriorarea gravă a capului nervului optic, care transmite semnale luminoase către creier pentru a ne permite să vedem.

Această presiune ridicată este cauzată de o acumulare de proteine nedorite care cauzează un blocaj în canalele de drenaj și, în timp, acesta poate provoca acumularea de lichid și creșterea presiunii intraoculare.

Oamenii de știință de la Trinity College, din Dublin, au anunțat luna trecută o evoluție semnificativă în direcția unui nou tratament terapeutic pentru glaucom.

Echipa de la Institutul de Genetică Smurfit, în colaborare cu o companie de biotehnologie, a demonstrat că o abordare bazată pe terapia genică poate reduce presiunea intraoculară în modelele preclinice de glaucom. Cercetarea lor este publicată în revista Science Advances.

O singură injecție a unui vector viral, care reprezintă, în esență, un virus pe care oamenii de știință l-au modificat cu scopul de a-l utiliza pentru a transmite instrucțiuni specifice celulelor din organism, poate crește fluxul de lichid în partea din față a ochiului și, astfel, poate scădea presiunea din ochi.
Instrucțiunile cheie sunt ca celulele să producă o matrice enzimatică (metaloproteinaza-3/MMP-3) care ajută la demararea acestui proces, spune pofesorul Matthew Campbell, de la Catedra de Genetică, de la Trinity.

„Acest proiect ne-a permis să facem legătura între mediul academic și industrie și să lucrăm foarte strâns cu o companie de terapie genică pentru a dezvolta o terapie de ultimă generație despre care credem că este foarte promițătoare pentru pacienți, în viitor”, a declarat profesorul Campbell.

Este important de menționat faptul că, pentru a verifica eficacitatea terapeutică a terapiei genice, au fost utilizate mai multe modele de boală și au fost folosiți ochi umani de la donatori, ceea ce face ca rezultatele să fie cu atât mai promițătoare.

De la boli rare, la boli comune

Terapiile genice au înregistrat un progres spectaculos în ultimii ani, mai multe medicamente fiind acum aprobate atât de către autoritățile de reglementare americane (FDA), și europene (EMA).

Cu toate acestea, până în prezent, toate terapiile genice aprobate sunt destinate tratamentului unor afecțiuni rare sau ultra rare.

Întrucât înțelegerea oamenilor de știință asupra mecanismulelor care stau la baza bolilor comune este din ce în ce mai evoluată, conceptul de utilizare a terapiei genice și în cazul unor boli comune este acum posibil.

Recenta contribuție poate avea un impact pozitiv asupra a milioane de oameni, spune dr. Jeffrey O’Callaghan, cercetător postdoctoral la Trinity și primul autor al studiului.

„Această abordare inedită pentru tratarea glaucomului cu ajutorul terapiei genice este punctul culminant a peste șapte ani de cercetare. Acum sperăm că terapia va deschide calea spre dezvoltarea unor tratamente și pentru alte forme de boli oculare care provoacă orbirea”, a precizat dr. O’Callaghan.

O echipă multidisciplinară formată din geneticieni, oftalmologi și biologi au colaborat la reușita acestui studiu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri