Acuzații grave la Spitalul Județean Sibiu: pacienți sedați și legați de pat, în secția de Terapie Intensivă

luni, 08 martie 2021, 11:58
3 MIN
 Acuzații grave la Spitalul Județean Sibiu: pacienți sedați și legați de pat, în secția de Terapie Intensivă

Mai mulți pacienți internați în secția de ATI a Spitalului Județan din Sibiu au fost sedați și legați de pat atunci când starea lor de sănătate s-a agravat. Cel puțin asta susține un angajat al unității medicale.
 

Sunt informații explozive oferite de un cadru medical de la Spitalul Județean din Sibiu. Pacienții internați la secția ATI erau tratați în condiții inumane. Aceștia erau legați de mâini și de picioare și chiar sedați pentru că atunci când nu puteau respira se agitau.

Una din cele mai grave probleme este legată de procedura de intubare, spune cadrul medical de la Spitalul Județean Sibiu, și asta deoarece în secția ATI se ajunge mult prea ușor la această procedură, chiar și atunci când în realitate nu ar fi nevoie. O și mai mare problemă ține de felul în care se execută această procedură, în condițiile în care în ATI nu intră decât medici rezidenți, fără experiență, adăugă acesta. În plus, se pare că pacienților li se aplică același tratament indiferent de afecțiunile de care suferă.

O altă problemă semnalată de cadrul medical este lipsa de comunicare dintre medici și pacienți în cazul unor alte afecțiuni preexistente decât cele legate de coronavirus, spune cadrul medical, care a preferat să rămână, cel puțin pentru moment, sub protecția anonimatului de teamă să nu își piardă locul de muncă. Acesta este însă gata să vorbească dacă în cauză va fi dispusă o anchetă medicală.

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a venit cu câteva precizări, în această dimineață, legată de modul de intervenție al cadrelor medicale în cazul pacienților infectați cu COVID-19, internați în stare gravă la ATI.

„Decizia de a seda un pacient este una medicală. În momentul în care pacientul are o stare de agitație psiho-motorie, dacă medicul consideră că pacientul poate să își pună viața în pericol sau că acesta nu este cooperant pentru primirea tratamentului respectiv, pentru a putea beneficia de oxigeno-terapie, în aceste condiții (…) medicul poate lua decizia de a-l seda și chiar de contenționare. Există anumite metode care sunt reglementate prin care pacientul poate fi contenționat. Acest lucru nu îl face medicul pentru a aplica o pedeapsă pacientului, ci, dimpotrivă, pentru a-i oferi siguranța de care are nevoie", a afirmat Radu Țincu.

Medicul a continuat dând câteva exemple de acțiuni care i-ar putea pune viața în pericol pacientului și pentru care ar putea fi nevoie de măsuri de contenționare din partea personalului medical.

Astfel, spune Țincu, „dacă s-ar deconecta de la oxigen, acest lucru i-ar pune viața în pericol. Nu este o normalitate. Este o decizie individuală. Nu toți pacienții de la ATI sunt legați sau sunt și sedați. În funcție de fiecare caz în parte, decizia medicală poate să meargă și în această privință. Sedarea unui pacient pentru ca el să poată beneficia în continuare de tratament dacă este agitat sau sunt pacienții care vor să plece din spital smulgând toate dispozitivele medicale de pe ei. Nu putem să îi lăsăm să facă acest lucru pentru că acele capetere care intră în artere sau în vene pot să determine accidente hemoragice. La un moment dat, când viața pacientului este pusă în pericol, se poate recurge (la astfel de metode – n.r.)".

 

Sursa: realitatea.net

Comentarii