Administratorul firmei „Albăcazăpada” şi-a spălat păcatele plătind suma imputată de Fisc

joi, 26 mai 2022, 23:11
2 MIN
 Administratorul firmei „Albăcazăpada” şi-a spălat păcatele plătind suma imputată de Fisc

El a beneficiat de o schimbare legislativă introdusă anul trecut: evaziunea fiscală nu mai este pedepsită dacă prejudiciul nu depăşeşte 100.000 de euro şi dacă acesta este achitat integral, inclusiv o penalizare de 20%

 

Fiscul a reuşit să-şi recupereze prejudiciul provocat de un administrator de firmă condamnat în primă instanţă pentru evaziune. Nu însă pentru că ar fi scos la mezat bunurile patronului, ci pentru că acesta a preferat să achite banii pentru a-şi limpezi situaţia în faţa justiţiei. În aceste condiţii, nici judecătorii nu au mai avut pentru ce să-l pedepsească.

Tribunalul ieşean îl condamnase în iulie 2020 pe administratorul unei firme de curăţenie, SC Albăcazăpada Cleaning&Service SRL, la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru evaziune fiscală. În plus, îi interzisese să mai administreze o firmă timp de doi ani şi îl obligase la plata către Direcţia Regională a Finanţelor Publice a sumei de 150.100 lei. Marcel Diaconu fusese acuzat că ar fi înregistrat în perioada 2013-2015 un număr de 99 de achiziţii fictive în valoare totală de 471.000 lei, prin care majorase artificial cheltuielile firmei pe care o conducea, reducând astfel suma datorată statului în contul TVA şi al impozitului pe profit. Facturile înregistrate în contabilitatea firmei aveau valori ceva mai mici de 5.000 de lei, prag de la care nu mai este permisă plata în numerar. Niciuna dintre cele trei firme care apăreau drept furnizori ai Albăcazăpada SRL nu făcuse în fapt afaceri cu aceasta. De altfel, două dintre firme nici măcar nu mai funcţionau. Una se închisese cu trei ani înainte să intre în relaţii contractuale fictive cu Abăcazăpada SRL.

Atât pe parcursul procesului, cât şi în contestaţia împotriva sentinţei judecată de Curtea de Apel, Diaconu a afirmat că tranzacţiile fuseseră reale, deşi probatoriul prezentat de procurori arăta altceva. Magistraţii au considerat însă faptele ca fiind dovedite, analizând dosarul doar din perspectiva prejudiciului creat. Pe parcursul judecării apelului, în martie anul trecut, legislaţia fiscală a fost modificată. Astfel, evaziunea fiscală nu mai este pedepsită dacă prejudiciul nu depăşeşte 100.000 de euro şi dacă acesta este achitat integral, inclusiv o penalizare de 20%. Diaconu reuşise să plătească banii imputaţi de fisc, în două rate. "Prin urmare, îi sunt pe deplin aplicabile dispoziţiile legale anterior menţionate, urmând a se pronunţa o soluţie de încetare a procesului penal ca urmare a constatării incidenţei cauzei de nepedepsire", au precizat magistraţii Curţii de Apel. Aceştia au decis încetarea procesului penal, ca şi ridicarea sechestrului pus pe apartamentul lui Diaconu. Pentru ca acesta să redevină însă curat în faţa legii, el va trebui să mai plătească 13.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare ocazionate de judecarea cauzei. 

Comentarii