De Business

Punem punctul pe știi

Administratorul special al Fortus SA este pe făraş. El are o retribuţie uriaşă

vineri, 02 februarie 2018, 02:50
4 MIN
 Administratorul special al Fortus SA este pe făraş. El are o retribuţie uriaşă

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a convocat în penultima săptămână din februarie pentru schimbarea din funcţie a lui Remus Vulpescu. Acesta nu a dat pe la Iaşi nici în momentul în care a fost investit în funcţie.

După doi ani de zile în care reprezentantul acţionarilor de la fostul Combinat de  Utilaj Greu a fost prezent în procesul de insolvenţă a societăţii doar cu numele, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) cere măsuri de revocare a acestuia. Creditorul majoritar (60% din capitalul social) cere lichidatorului judiciar să convoace Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societăţii Fortus pentru a vota revocarea actualului administrator special, Remus Vulpescu. Cererea a fost înregistrată la Tribunalul Specializat Tg. Mureş pe 18 ianuarie a.c. şi vizează convocarea din data de 22 februarie, în care se va alege şi un administrator special nou. Schimbarea ar fi benefică în opinia unora dintre acţionari, deoarece activitatea lui Remus Vulpescu în acest dosar de insolvenţă este mai mult decât ştearsă. Acesta nu a fost prezent nici măcar la propria numire pe această funcţie, în august 2015. „Avea obligaţia să fie prezent şi trebuia să arate că are asigurare profesională. Ultima intervenţie a lui Vulpescu a fost pe 30 octombrie 2015, când s-a respins falimentul cu numărul trei. Conform articolului 5, aliniatul 1, administratorul special avea puterea să ceară intrarea în faliment. Combinatul nu are Consiliu de Administraţie, era datoria administratorului special să invoce adunarea generală, dacă existau pierderi. Avem de-a face cu un formalism şi o mimare a legii, specifică timpului în care trăim. Cât e de secretă situaţia Fortus?”, se întreabă Florin Rugină, mic acţionar al societăţii intrare în insolvenţă de 11 ani de zile.

Ce spun declaraţiile de avere?

Menţionăm faptul că administratorul special nu a fost prezent la nicio întâlnire la care a fost invitat în ultimii ani, pentru a apăra interesele acţionarilor, aceştia simţindu-se nereprezentaţi în realitate. Dacă analizăm declaraţia de avere, observăm faptul că pentru titlul de administrator special Fortus, Remus Vulpescu încasează un net de aproximativ 3.000 de lei pe lună, brutul fiind de 4.300 de lei. Dacă ar fi să calculăm câţi bani a încasat de la Fortus, din 2015 până în 2018, suma s-ar ridica în jurul sumei de 87.000 de lei net. Menţionăm faptul că într-o şedinţă de la începutul anului trecut, nici nu se ştia exact dacă acesta mai este administrator special ori nu. În BPI de pe 13 martie, există specificarea că în şedinţa din Camera de Consiliu de la Tg. Mureş, care a avut loc pe 23 februarie, consilierul juridic Emil Ivan, reprezentantul creditorilor AAAS, a menţionat verbal faptul că “Remus Vulpescu nu mai are calitatea de administrator special al debitoarei Fortus”. După ce am publicat aceste informaţii în cotidianul nostru, printr-un alt BPI, s-a rectificat informaţia, menţionându-se că a fost o greşeală şi că Vulpescu este în continaure pe această funcţie.

Fortus are în bănci în jur de două milioane de lei

În Buletinul Procedurilor de Insolvenţă  din 25 ianuarie 2018, găsim un raport privind situaţia financiară  a averii Fortus, care spune că în perioada 21 octombrie – 31 decembrie 2017, s-au realizat încasări de 2,4 milioane de lei, (vânzare cale ferată – 1,7 milioane de lei, garanţie licitaţie în valoare de 545.000 de lei, vânzare mijloace fixe de 109.000 de lei, deşeu nisip în valoare de 11.000 de lei şi încasare din chirie de 1.400 de lei). Tot în aceeaşi perioadă, s-au efectuat plăţi în valoare de 3,7 milioane de lei, astfel:  pentru salarii 2 milioane de lei, pentru servicii pază 200.000 de lei, obligaţii bugetare aferenta salariilor în valoare de peste 391.000 de lei, energie electrică restantă către Neptul SA în valoare de 263.000 de lei, servicii dezmembrări de peste 100.000 de lei, etc. „Soldul disponibilităţilor băneşti la data de 31. 12.2017 a fost în valoare de 1,2 milioane de lei şi 30.000 de euro, din care: suma de 721.000 de lei reprezintă disponibilităţi băneşti la BRD, suma de 30.000 de euro reprezintă disponibilităţi băneşti la BRD, suma de 3.200 de lei reprezintă disponibilităţi băneşti la Libra Internet Bank iar suma de 6.900 de lei reprezintă soldul casieriei. Menţionăm faptul că la Libra Bank a fost constituit un depozit în valoare de 500.000 de lei, astfel că soldurile disponibilităţilor băneşti aflate în conturile bancare a fost în valoare de 1,731.000 de lei şi 30.000 de euro”, se precizează oficial în raport. Florin Rugină, mic acţionar al firmei, susţine că nu reuşeşte să înţeleagă cum Consiliul Local Iaşi a votat darea în plată, prin care Primăria şi-a recuperat cranţele „cu vârf şi îndesat”. „Iaşul a trăit o serie de eşecuri, am pierdut titlul de Capitală Europeană a Culturii, de Capitală a Tineretului… când CL a aprobat darea în plată de la Fortus, cei 25 de consilieri  ştiau de plata la notar de un milion de lei? Când au ridicat mâna, au ştiut? În legătură cu ilegalitatea acestui demers, am făcut o sesizare şi la Prefectură, în care cer anularea a hotărârii de consiliu 574 din 28 decembrie 2017, ca fiind nelegală. Îmi doresc să vorbesc măcar cu unul dintre consilierii locali, însă fug toţi de mine, deoarece am după mine documente care «strigă». Eu am un drept constituţional, de ce nu mi se respectă?”, încheie acesta revoltat. 

 

 

 

 

Comentarii