De Sănătate

Punem punctul pe știi

Alimentaţia în timpul postului religios – sănătate şi echilibru

miercuri, 24 martie 2021, 14:58
2 MIN
 Alimentaţia în timpul postului religios – sănătate şi echilibru

Oana-Andreea Dumitrașcu, Nutriționist Dietetician Licențiat, Arcadia: „Majoritatea oamenilor consumă în medie trei mese pe zi. Acest lucru are ca rezultat peste 1.000 de oportunități pe an de a influența sănătatea prin nutriție. În contextul unui stil de viață alert, o alimentație adecvată poate fi dificilă în perioada postului, deoarece presupune renunțarea la carne, ouă, lactate și uneori ulei. Acest fapt se poate traduce prin apariția unor deficite de nutrienți: fier, calciu, zinc, vitamine, dar și prin supraconsumul unor grupe alimentare: carbohidrați simpli, paste sau zahăr. 

 
 

Masa ideală de post 

Conceptul de „farfurie sănătoasă“ este o modalitate ușoară de a planifica mesele de post, astfel încât să fie echilibrate și moderate pentru a asigura toți nutrienții esențiali:
– jumătate din farfurie: fructe și legume. Legumele au conținut scăzut de calorii și aduc un aport important de fibre, fitonutrienți, vitamine, folați, potasiu și magneziu. Cartofii nu intră în această categorie! Fibrele alimentare ajută la funcționarea eficientă a tractului digestiv și contribuie la scăderea „colesterolului rău“. Alegeți să consumați fructe și legume proaspete de culoarea verde închis și portocaliu. 
– un sfert din farfurie: alimente proteice. O cantitate optimă de proteine în alimentație asigură senzația de sațietate. Necesarul zilnic de proteine poate fi obținut din: ciuperci, nuci și semințe, soia, tofu și leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut). 
– un sfert din farfurie: cereale și alimente cu amidon. Cerealele sunt o sursă importantă de energie, dar ideal este să alegeți cerealele integrale. Orezul alb poate fi înlocuit cu orezul integral, sălbatic sau negru; pastele albe pot fi înlocuite cu pastele integrale, din linte, din hrișcă sau din mazăre; pâinea albă se poate înlocui cu pâinea integrală cu semințe. 
 
Cum pot fi combinate alimentele în timpul postului?
 
În combinarea alimentelor există 3 reguli de bază:
– leguminoasele se consumă cu cereale, nuci și semințe: linte cu orez, fasole roșie cu orez etc;
– cerealele se consumă cu leguminoase: pâine integrală cu unt de arahide, lipie de porumb cu fasole etc;
– legumele se consumă cu leguminoase, cereale, nuci și semințe: salată de spanac cu fasole roșie și semințe etc;
 
Este recomandat să evitați alimentele procesate, precum: pateuri vegetale, foietaje, mezeluri de post, margarină, dulciuri de post sau alimente gata preparate din magazin. Optați pentru mâncarea gătită în casă într-un mod cât mai simplu, fără prăjeli și exces de ulei. 
 
Alimentația sănătoasă înseamnă echilibru
 
În perioada postului vă puteți bucura de alimentele preferate chiar dacă sunt bogate în grăsimi sau zaharuri adăugate. Consumați-le moderat și echilibrați-le cu alimente sănătoase, dar și cu activitate fizică. În plus, hidratarea adecvată, activitatea fizică și odihna vor ajuta organismul să primească nutrienții necesari pentru o bună funcționare. 
Alege consultația de nutriție ori de câte ori ai nevoie de ajutorul specialistului. Te poți programa la 0232 920, Call Center Arcadia.“

Comentarii