Alina Bica și Ioan Bene rămân în arest în Italia până la extrădarea în România

luni, 13 iulie 2020, 13:22
3 MIN
 Alina Bica și Ioan Bene rămân în arest în Italia până la extrădarea în România

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, și omul de afaceri Ioan Bene, care au fost prinși vineri în Italia, vor rămâne în arest în Peninsulă până la extrădarea în România, au decis judecătorii italieni. Cei doi fugari au fost condamnați definitiv în dosare de corupție, în România, și se află, în prezent, în custodia autorităților italiene. Încă nu se ştie cât vor dura procedurile de extrădare.

Luni a avut loc procesul la care au avut dreptul fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, dar şi omul de afaceri Ioan Bene, conform normelor Uniunii Europene. Instanţa a luat astfel o decizie cu privire la solicitarea autorităţilor române de extrădare.

Alina Bica și Ioan Bene au fost prinși vineri, în Italia, în zona oraşului Bari. Fosta șefă DIICOT nu a opus rezistență și a mers la secția de poliție, acolo unde a fost audiată.

Șeful Poliţiei Române, chestorul şef Liviu Vasilescu, spune că este doar o chestiune de timp până cei doi fugari vor fi aduşi în ţară. România ar trebui să transmită formal o cerere în acest sens, prin intermediul Ministerului Justiției.

„În această seară, în urma cooperării poliţieneşti internationale, precum şi a bunelor relaţii între ministrul de interne din România şi ministrul de interne din Italia, au fost depistați pe colegii noștri pe teritoriul Italiei doi urmăriți internațional: Alina Bica Mihaela, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizare a infactorilor, fiind condamnată la 4 ani de închisoare, și Bene Ioan, urmărit internațional cu mandat european de arestare, fiind condamnat 6 ani și 2 luni pentru evaziune fiscală, fals în înscrisuri și uz de fals”, a anunțat, vineri seară, șeful Poliției Române.

Alina Bica a fost dată în urmărire internaţională cu mandat european, în noiembrie 2019, după ce a fugit din România. Ea fusese acuzată de favorizarea infractorilor, pentru care a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare. La începutul anului 2018, înainte ca instanța să pronunțe sentința, Bica a fugit din țară. Pentru o perioadă lungă de timp, Alina Bica s-a aflat în Costa Rica. Ulterior s-a spus despre aceasta că s-ar afla în Spania.

Alina Bica s-a aflat la conducerea DIICOT până în noiembrie 2014. Ea a demisionat atunci în contextul în care era acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat la 61 de milioane de euro.

Alina Bica a fost numită în funcție în luna mai 2013, la propunerea premierului Victor Ponta care la vremea respectivă era ministrul interimar al Justiţiei. Bica este procuror din anul 1996.

Cât despre Ioan Bene, acesta a fost dat în urmărire pe 31 ianuarie 2018, după ce s-a sustras încarcerării. Omul de afaceri a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Ioan Bene trebuia să își ispășească pedeapsa la Penitenciarul Gherla.

Comentarii