Amendă în premieră pentru încălcarea legii electorale. Capul lui Iacoban, acoperit cu cel al lui Rânja

joi, 03 septembrie 2020, 08:42
1 MIN
 Amendă în premieră pentru încălcarea legii electorale. Capul lui Iacoban, acoperit cu cel al lui Rânja

Biroul electoral de circumscripție (BEC) Iași a sancționat cu suma de 600 lei un partid care nu a respectat regulile privind afișajul pe panourile montate de Primărie. O astfel de decizie este o premieră și poate crea un precedent: de obicei, în cazuri similare, situația era reglementată înainte ca un birou electoral să ia o astfel de hotărâre de sancționare. De asemenea, dacă situația nu era reglementată, decizia biroului electoral obliga partidul în cauză să îndepărteze afișul. 
 

În speță este vorba de Partidul Alternativa Dreaptă (PAD), organizație care a propus candidați atât la Primărie, cât și Consiliul Județean (inclusiv liste pentru consilieri).
Amenda a fost aplicată la sesizarea Pro România: organizația politică a reclamat faptul că un afiș al PAD (cu imaginea candidatului la șefia CJ Iași Traian Rânja) a fost aplicat parțial pe un afiș cu Sorin Iacoban, candidat la funcția de primar din partea partidului condus de Victor Ponta.
În acest caz, BEC Iași chiar a trimis un membru al biroului în teren pentru a verifica reclamația, fiind vorba despre un panou din Podu Roș.

„Admite plângerea formulată de Partidul Pro România. Dispune sancționarea Partidului Alternativa Dreaptă cu amendă contravențională în cuantum de 600 lei”, se arată în decizia BEC Iași.
Hotărârea BEC a fost adoptată în după-amiaza zilei de 1 septembrie, dar a fost publicată cu întârziere pe site-ul Primăriei Iași în cursul aceste dimineți.

Comentarii