Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Angajaţii Fortus contestă în instanţă două dări în plată şi vânzarea căii ferate

Ei consideră că nu s-au îndeplinit toate cerinţele legale pentru înstrăinarea bunurilor din patrimoniul fabricii ieşene.

GALERIE
Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (19)
  • Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (19)
- +

Pe 15 martie urmează un alt episod din cea mai lungă insolvenţă din judeţul nostru. Angajaţii Fortus, prin reprezentantul lor Nicolae Rumpel cer în instanţă anularea ultimelor decizii luate de către administratorul judiciar, Todor Ignaţie. Înfăţişarea va acea loc la Tribunalul Specializat Tg. Mureş, începând cu ora 8.30 şi vizează trei acte importante, unul de vânzare- cumpărare şi două de dare în plată, pe care administratorul judiciar le-a făcut fără aprobarea creditorilor. Prima de pe listă este vânzarea căii ferate către Colect Metal SRL. 

Angajaţii cer anularea măsurii de compensare a sumei de 1,7 milioane de lei, creanţă deţinută de Colect Metal faţă de Fortus cu suma datorată de creditoare. Aceştia solicită „obligarea administratorului judiciar la recuperarea sumei reprezentând preţ neachitat, datorate în continuare de societatea cumpărătoare”, se precizează în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din 5 martie, a.c. Cea de-a doua anulare vizează darea în plată către Antares Internaţional SRL, prin care s-au stins creanţe în valoare de  peste 1,7 milioane de lei, angajaţii cerând recuperarea bunului înstrăinat. Darea în plată a avut loc pe 6 februarie şi a constat într-un teren în suprafaţă de 3.700 de metri pătraţi şi a construcţiei de pe acesta. A doua dare în plată contestată este cea către Gip Est SRL, care şi-a acoperit creanţe în valoare de 1,3 milioane de lei.

„ Acordarea şansei de redresare a activităţii societăţii trebuie îndeplinită în cadrul şi cu respectarea măsurilor cuprinse în planul de reorganizare, având ca bază un set de reguli clar determinate şi aplicabile în mod uniform, cu respectarea drepturilor şi ordinii de prioritate a creanţelor acceptate. Planul de reorganizare a activităţii debitoarei conţine doar măsuri de maximă generalitate. Aşadar, planul nu prevedea măsura înstrăinării imobilelor prin dare în plată nici către creditorii societăţii care au devenit fără temei legal proprietari ai acestora, şi nici către alte persoane”, se precizează în contestaţie. Angajaţii spun că, deşi planul de reorganizare iniţial s-a modificat şi a fost permisă inclusiv valorificare activului funcţional, acest act nu conţine în mod expres „măsurile întreprinse cu de la sine putere de administratorul judiciar. Planul modificat prevede doar stingerea creanţelor garantate prin preluare în plată a unor active de către A.A.A.S. Bucureşti, Primăria Municipiului Iaşi, SC Apavital SA Iaşi. În consecinţă, valorificarea activelor imobiliare ale societăţii se putea face în mod legal doar în baza aprobării Adunării Generale a Creditorilor. Cu toate acestea, administratorul judiciar anunţă încheierea unor acte de înstrăinare având ca obiect bunuri imobile atribuite în mod direct şi preferenţial anumitor creditori. Nu am găsit însă nicio aprobare sau împuternicire a administratorului judiciar pentru actele încheiate”, se mai precizează în contestaţie.  Contestatarii mai adaugă faptul că, valorificarea ultimelor două imobile s-a efectuat fără organizarea vreunei licitaţii, la preţuri sub nivelul pieţei şi fară aprobare prealabilă din partea creditorilor. Aceştia dau exemplu de cazuri în care instanţele au anulat măsuri întreprinse în situaţii similare cu cele de la Fortus.

„Atribuirea acestor bunuri în mod direct, prin actul juridic al dării în plată, încalcă în mod flagrant caracterul colectiv al procedurii şi ordinea de prioritate a categoriilor de creanţe. Numai dacă se obţineau anumite venituri din activitatea debitoarei se punea problema achitării cu prioritate a creanţelor curente şi nu atunci când se valorifică bunurile debitoarei în procedura falimentului”, se mai precizează în BPI. Concluzia contestatorilor este că restul creditorilor înscrişi la masa creală  sunt dezavantajaţi, deşi aceştia au creanţe garantate sau sunt creanţe salariate. Nu doar angajaţii contestă aceste dări în plată, ci şi o parte dintre acţionari. „Am făcut o solicitare la Prefectură şi am cerut anularea tuturor deciziilor întreprinse. Şi Consiliul Judeţean şi Primăria vor active Fortus, pot fi cele două hotărâri, Hotărârea 253 a CJ şi HCL 154 valabile în paralel? După umila mea părere, aceste dări în plată sunt ilegale şi tind să cred că există în acest dosar un grup infracţional”, a precizat Florin Rugină, mic acţionar. 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri