ANI câştigă prima rundă cu viceprimarul din Dumeşti. Conflict de interese cu pajişti date în familie

marți, 11 aprilie 2023, 01:50
2 MIN
 ANI câştigă prima rundă cu viceprimarul din Dumeşti. Conflict de interese cu pajişti date în familie

Cătălin Pachiţac se află în conflict de interese administrativ după ce a semnat contractele de închiriere a unor suprafeţe de păşune pemtru membrii familiei sale. El a contestat în instanţă raportul inspectorilor de integritate.

Viceprimarul comunei Dumeşti a pierdut prima rundă a confruntării în instanţă cu Agenţia Naţională de Integritate. Cătălin Pachiţac contestase decizia inspectorilor ANI, care l-au găsit în conflict de interese administrativ şi au sesizat parchetul în urma încheierii a două contracte de închiriere a unor suprafeţe de pajişti din domeniul public al comunei, care au produs foloase materiale (subvenţii în sumă totală de aprox. 35 de mii de lei) pentru soţia şi mama sa.

Vicele a semnat cele două contracte fără să-i fi fost delegate prin dispoziţie a primarului aceste atribuţii. El ne-a declarat la vremea respectivă că era ultima zi când aceste contracte puteau fi încheiate. În lipsa unei licitaţii publice care să ducă la atribuirea lor, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către viceprimar a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Instanţa Curţii de Apel a respins ca inadmisibilă cererea acestuia în contradictoriu cu Agenţia Naţională de Integritate de anulare a unui punct din raportul de evaluare a integrităţii şi ca nefondată pentru restul prevederilor. Decizia magistraţilor poate fi atacată cu recurs.

Pe 20 aprilie 2021, viceprimarul a semnat un contract pe numele mamei sale pentru închirierea a 9,5 hectare de păşune, celălalt, pe numele soţiei, vizând o suprafaţă de 4,5 hectare.

La vremea respectivă, Cătălin Pachiţac a admis că a greşit, pentru că a semnat chiar el contractul din partea autorităţii. Dar, a ţinut el să sublinieze, primarul lipsea şi era ultima zi în care aceste contracte puteau fi depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru obţinerea subvenţiilor. 

Comentarii