Anunţuri importante făcute ieri de ISJ , despre Evaluarea Naţională, Bacalaureat şi Gala Excelenţei în Educaţie

joi, 30 noiembrie 2017, 02:50
3 MIN
 Anunţuri importante făcute ieri de ISJ , despre Evaluarea Naţională, Bacalaureat şi Gala Excelenţei în Educaţie

14.000 de elevi ieşeni, căliţi în următoarele zile cu emoţiile examenelor. 8.100 de elevi de gimnaziu şi 5.900 de liceu, toţi an terminal, vor participa la simularea examenelor din vară. „Încercăm să simulăm toate etapele examenului, nu doar proba, de la intrarea elevilor până la final“, spune şefa ISJ.

Conducerea ISJ Iaşi a anunţat ieri modalitatea de desfăşurare a simulărilor examenelor naţionale organizate la nivelul judeţului Iaşi, noile reglementări cu privire la examenele de definitivat, dar şi rezultatele cu privire la concursul pentru profesori metodişti. De asemenea, tot ieri au fost anunţate şi primele informaţii cu privire la Gala Excelenţei în Educaţie de anul acesta. Cu privire la simularea examenelor naţionale, în perioada 13 decembrie – 15 decembrie, în toate unităţile şcolare cu elevi în clasele a VIII-a, aceştia fiind în număr de aproximativ 8.100, dar şi şcolile cu elevi de clasa a XII-a şi a XIII-a, numărând aproximativ 5.900 de candidaţi, se va desfăşura prima simulare pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat din anul şcolar în curs. Conţinuturile pentru disciplinele de examen au fost aduse deja la cunoştinţa elevilor şi profesorilor, modelele de subiecte fiind publicate de Ministerul Educaţiei Naţionale pe site-ul edu.ro.

„Încercăm să simulăm toate eta­pele examenului, nu doar proba efectivă şi conţinutul acestui examen, ci şi modalitatea de organizare a acestor două examene, cu intrarea elevilor până la ora 8.30 în unitatea şcolară, cu accesul lor pe bază de carte de identitate sau carnet de elev, aşa cum se va întâmpla şi în vară“, a punctat Genoveva Farcaş, inspector şcolar general. Probele se vor desfăşura în intervalul 9.00-11.00, respectiv 9.00-12.00, evaluarea urmând să fie realizată de către doi profesori ai şcolii, urmând ca notele să fie aduse la cunoştinţa părinţilor până cel târziu pe 22 decembrie.

Schimbări importante pentru definitivat

În ceea ce priveşte examenul de definitivat, ISJ a anunţat că pentru sesiunea din 2018 s-au înscris 541 de cadre didactice, fiind admise 540. Cei mai mulţi candidaţi s-au înscris pentru postul de învăţător, în număr de 128, 102 candidaţi pentru postul de educator, iar 64 pentru cel de profesor de Educaţie fizică. Un număr relativ mare de candidaţi a fost înregistrat şi pentru postul de profesor de Limba şi literatura română, fiind depuse 35 de dosare, dar şi la Limba şi literatura engleză, unde s-au înscris 26 de candidaţi. Ca elemente de noutate, de anul acesta nu mai există limitări privind numărul de prezentări la examen sau privind vechimea efectivă la catedră. Astfel, dacă până acum se cerea o vechime de cel puţin 6 ani la catedră, iar candidaţii puteau susţine maximum trei examene, acum nu mai există aceste limitări. Totuşi, cei care susţin examenul pentru a patra oară vor trebui să achite suma de 300 de lei.

Peste 550 de premii la Gala Excelenţei în Educaţie

Ediţia de anul acesta a Galei Excelenţei în Educaţie se va desfăşura pe 7 decembrie, fiind un eveniment organizat anual de ISJ Iaşi. Anul acesta, ediţia a VI-a va avea loc în Aula Magna „Haralamb Vasiliu“ de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“. În cadrul acestui eveniment vor avea loc o serie de manifestaţii artistice, cel mai important moment al programului fiind premierea elevilor şi profesorilor cu rezultate deosebite. Anul acesta vor fi premiaţi 341 de elevi şi 226 de profesori, care vor primi diplome, plachete, premii în bani, cărţi şi obiecte electronice de uz didactic. De asemenea, va fi desemnat „Elevul anului“ şi vor fi premiate şase proiecte educaţionale ieşene.

În cadrul întâlnirii de ieri a fost prezentat şi rezultatul concursului pentru profesori metodişti, fiind reconfirmate 427 de cadre didactice pentru această funcţie, iar în cadrul noii selecţii au fost aleşi 139 de profesori, astfel, pentru anul şcolar 2017-2018, au fost selectate 566 de cadre didactice. Profesorii aleşi vor parcurge un curs de formare în intervalul 22 noiembrie – 15 decembrie.

 

 

Comentarii