Apariţia ciupercilor de toamnă în pădure aduce şi primii intoxicaţi la spital

O întreagă familie - patru adulţi şi doi copii minori – a păţit-o cu ciupercile, ajungând la spital la Iaşi.

luni, 13 septembrie 2021, 01:50
1 MIN
 Apariţia ciupercilor de toamnă în pădure aduce şi primii intoxicaţi la spital

Sezonul ciupercilor de toamnă a adus şi primele cazuri de intoxicaţii în spitalele din Iaşi. Un caz aparte s-a înregistrat weekendul trecut în localitatea Păuşeşti, comuna Dumeşti, unde echipajele medicale au intervenit de urgenţă pentru a transporta la spital membrii unei întregi familii care au mâncat ciuperci necomestibile. 

„Am avut în satul Păuşeşti o familie: patru adulţi şi doi minori, de 2 şi 7 ani, intoxicaţi cu ciuperci. Au fost duşi toţi la spitalele «Spiridon» şi «Sf. Maria». Unul dintre adulţi a mers cu copiii la Pediatrie, la noi au fost internaţi trei adulţi, evaluaţi, trataţi, care au plecat la domiciliu”, a explicat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD. Chiar dacă toţi adulţii au fost externaţi la domiciliu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria”, Alina Belu (FOTO), spune că cei doi micuţi vor mai rămâne sub supraveghere la spital. Aceştia nu sunt în stare gravă şi nu au fost internaţi pe ATI, ci pe secţia de Toxicologie.

„Nu au avut nevoie de tratament în ATI, sunt în stare de echilibru hemodinamic şi sunt monitorizaţi pe funcţia hepatică şi renală. Este vorba de o intoxicaţie cu ciuperci, dar au stare generală bună şi sperăm să nu se agraveze”, a declarat Alina Belu. Sfatul specialiştilor este să evităm consumul ciupercilor de care nu suntem siguri, fiind indicat să mâncăm ciuperci care provin doar din crescătorii sau de la vânzători autorizaţi. 

Comentarii