ApaVital încheie seria licitaţiilor pentru noi magistrale de apă cu cel mai mare contract din proiectul de extindere în judeţ. Iată comunele deservite!

sâmbătă, 17 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 ApaVital încheie seria licitaţiilor pentru noi magistrale de apă cu cel mai mare contract din proiectul de extindere în judeţ. Iată comunele deservite!

Aproape 300 de milioane de lei costă înfiinţarea reţelelor de apă şi de canalizare în 12 sate din 4 comune.

Ultimul şi cel mai mare contract de lucrări dintre cele 14 ale proiectului ApaVital în valoare de jumătate de miliard de euro, de extindere a reţelelor de apă şi de canalizare din judeţ, a fost lansat în licitaţie. Valoarea estimată este de 298,7 milioane de lei, reţelele noi urmând să acopere axa Cristeşti-Tătăruşi-Valea Seacă-Lespezi.

Primul din cele două loturi ale pachetului de lucrări, pentru care licitaţia începe de la 158,7 milioane de lei, include construirea mai multor conducte de aducţiune a apei, cea mai lungă având aproape 22 km. Reţelele vor fi extinse în toate cele cinci sate ale comunei Tătăruşi, precum şi în localităţile Moţca şi Cristeşti. Durata va fi de 25 de luni, urmate de cel puţin alte 36, perioada minimă de garanţie.

Al doilea lot vizează toate cele trei sate ale comunei Valea Seacă, precum şi două din cele şase sate ale comunei Lespezi (Heci şi Bursuc Deal). Contractul evaluat la 140 de milioane de lei include de asemenea, conducte de aducţiune, respectiv de refulare, staţii de pompare, de clorinare şi, evident, cele două reţele – de apă şi de canalizare. Perioada de execuţie a lucrărilor este tot 25 de luni.

Ofertele sunt aşteptate până pe 14 martie. Ele vor fi punctate în primul rând după componenta financiară (85 la sută) şi după durata suplimentară a perioadei de garanţie (15 la sută pentru maxim 2 ani).

Din luna mai până acum, ApaVital a scos la licitaţie 13 contracte de lucrări, dintre care 7 au fost deja atribuite (cel puţin parţial). Un al 14-lea lot se referă la achiziţia şi montarea unei instalaţii de uscare şi valorificare a nămolului, evaluată la 13 milioane de euro.

Totodată, au fost atribuite deja contractele de furnizare a unor utilaje şi echipamente, de asemenea incluse în proiectul de extindere a reţelelor în judeţ.

Proiectul întreg al ApaVital este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (340 de milioane de euro), de la bugetul stat (52 de milioane de euro), de la unităţile administrativ-teritoriale abonate la serviciile ApaVital, inclusiv Consiliul Judeţean (8 milioane de euro), dar şi ApaVital, cu o cofinanţare de 28 de milioane, cea mai mare parte obţinută sub forma unui credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. 

Comentarii