Arhiepiscopia Iașilor are 1191 preoţi şi 450 de şantiere. A desfășurat activități caritabile de peste 40 de milioane de lei în 2023

vineri, 16 februarie 2024, 02:50
3 MIN
 Arhiepiscopia Iașilor are 1191 preoţi şi 450 de şantiere. A desfășurat activități caritabile de peste 40 de milioane de lei în 2023

Arhiepiscopia Iașilor din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a publicat raportul de activitate pe anul anterior, din care rezultă faptul că au fost oferiți bani, bunuri și servicii în valoare de peste 40 de milioane de lei în diverse proiecte sau activități de caritate. În mod concret, conform raportării efectuate, activitatea filantropică a parohiilor, mănăstirilor și a preoților misionari din unități bugetare a reprezentat 9,5 milioane de lei. Aceasta constă în oferirea de servicii de tip cantină socială, centru de zi, beneficii financiare și materiale pentru diferite persoane și familii defavorizate. În total Arhiepiscopia Iașilor raportează aici 239.000 de beneficiari.

La același capitol este inclus și efortul realizat de parohii și mănăstirii de ajutorare a sinistraților în urma cutremurului din februarie din Turcia și Siria, când s-a colectat și virat suma de 260.429 de lei.

30 de milioane de lei – servicii sociale

La categoria unităților social-filantropice, care furnizează 41 de servicii sociale, au fost 16.200 de beneficiar cu un buget de aproximativ 30 de milioane de lei.

„Activitatea se desfășoară prin Birouri de asistență socială cu Centre comunitare de suport pentru situații de urgență și criză, cantine sociale, centre rezidențiale și de zi pentru copii, bătrâni și persoane defavorizate etc. Ele funcționează pe lângă Centrul eparhial, protopopiate, parohii sau mănăstiri și ONG-uri bisericești. Între acestea se evidențiază și anul acesta Fundația «Solidaritate și Speranță» care a gestionat două proiecte europene și nouă centre sociale licențiate, respectiv Asociația «Glasul Vieții» din Iași, coordonată de Pr. Dan Damaschin, care, prin atragere de fonduri din comunitate, sprijină un număr mare de beneficiari defavorizați, având și un proiect de infrastructură medicală, Clinica «Veronica», în fază avansată de construcție și dotare”, se precizează în raportul Arhiepiscopiei Iașilor.

Al treilea capitol din această activitate filantropică o reprezintă activitatea de servicii de furnizare în contract cu CAS Iași, în regim de coplată, unde ar fi beneficiat de servicii medicale 66.000 de pacienți. Pe lângă spital, fundația medicală cu același nume a oferit servicii clinice și paraclinice a oferit diferite servicii, inclusiv în mod gratuit.

„Unitățile medicale din teritoriu, de pe lângă mănăstirile Agapia, Văratec și Paltin, au continuat, și în 2023, să ofere servicii socio-medicale în regim gratuit. Astfel, serviciile medicale gratuite oferite de cele șase unităţi medicale funcționale au utilizat un buget de peste 3,4 milioane lei, pentru 6.600 de beneficiari”, au mai spus reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor.

1.191 de preoți și 450 de șantiere

În ceea ce privește activitatea liturgică, înalții ierarhi din Arhiepiscopia Iașilor au săvârșit 50 de slujbe cu prilejul sfințirii, resfințirii sau punerii pietrei de temelie la diferite biserici. Au fost, în 2023, hirotoniți 34 de diaconi și 30 de preoți în plus. În total, la finalul anului, 1.191 de preoți slujeau în 1.242 de parohii și 29 de filii, grupate în 13 protopopiate. Alți 47 de preoți erau misionari la final de 2023 în instituții bugetare precum spitalele, unitățile militare, azilele de bătrâni, penitenciarele sau școlile speciale de pe raza județelor din Moldova ce țin de Arhiepiscopia Iașilor. În zona mănăstirilor, la nivelul arhiepiscopiei sunt 103 de așezăminte monahale cu 1.713 de viețuitori.

În zona investițiilor în infrastructură, au fost raportate 450 de șantiere în județele din Arhiepiscopia Iașilor.

„Au fost vizate lucrări de construire, consolidare, reparare, restaurare, pictare, restaurare pictură, renovări la lăcașurile de cult, case parohiale, cancelarii parohiale, centre social pastorale, cultural-educaționale, centre medicale, de tratament, policlinici, chilii/ case mănăstirești și alte edificii. Anul trecut, Muzeul Mitropolitan a primit 19.511 vizitatori și a organizat activități specifice”, mai spune raportul citat.

FOTO: Mitropolia Modovei și Bucovinei

Comentarii