Asociaţiile bolnavilor cronici cer compensarea vaccinurilor. Pentru mulți pacienți acestea sunt un lux

joi, 21 noiembrie 2019, 02:50
1 MIN
 Asociaţiile bolnavilor cronici cer compensarea vaccinurilor. Pentru mulți pacienți acestea sunt un lux

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi Societatea Română de Epidemiologie au atras ieri atenţia asupra necesităţii de a introduce compensarea vaccinurilor pentru pacienţii cu afecţiuni cronice. Dezbaterea a avut tema „Strategia de vaccinare pentru pacienţii cronici“ şi a reunit la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi medici din mai multe specialităţi medicale, cum ar fi epidemiologie, chirurgie, boli infecţioase, reumatologie, nefrologie, oncologie, cardiologie etc.

 „Vorbim despre pacienţi la care există o deteriorare a stării lor de sănătate prin imunodepresie de diverse cauze (diabet, boli hematologice, cancer, boli inflamatorii cronice, splenectomie, transplant, infecţia HIV/SIDA, etc.). Pentru aceşti pacienţi, dar şi pentru persoanele din anturajul lor apropiat este nevoie de vaccinare mai ales în contextul în care acoperirea vaccinală generală este suboptimală“, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemio­logie într-un comunicat de presă.
 
Reprezentanţii COPAC au precizat că, în momentul actual, sistemul de sănătate din România cheltuieşte mai mult tratând complicaţiile bolilor decât ar fi necesar pentru vaccinarea corespunzătoare. „Unele scheme de vaccinare sunt foarte scumpe ajungând la aproximativ 1.000 de euro, iar cei mai mulţi pacienţi nu şi le permit. Ca organizaţie umbrelă ce apără drepturile pacienţilor la acces la diagnostic de cea mai bună calitate şi cu susţinerea profesioniştilor, susţinem necesitatea introducerii compensării vaccinării pentru pacienţii cronici“, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Comentarii