Astăzi se deschide Festivalul Filmului Evreiesc, prima ediţie: şase zile de proiecţii interesante, multe în aer liber

vineri, 25 iunie 2021, 01:50
2 MIN
 Astăzi se deschide Festivalul Filmului Evreiesc, prima ediţie: şase zile de proiecţii interesante, multe în aer liber

Palatul Copiilor desfăşoară în această perioadă o serie de activităţi în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, „Momo History”, proiect cuprins în programul „Europa pentru cetăţeni”. 

Activităţile au început încă de marţi, cu vernisajul expoziţiei de fotografie „Mărturii peste timp”, prezentată de asistent dr.Andrei  Alecsandru Pantea, de la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi. Totodată, în cadrul evenimentului de marţi a avut loc şi dezvelirea plăcii comemorative în memoria victimelor Pogromului de la Iaşi. Activităţile vor continua sâmbătă, în Piaţa Unirii, în cadrul Festivalului Filmului Evreiesc la Iaşi, organizat în parteneriat cu Ateneul Naţional din Iaşi.

Deschiderea festivalului va avea însă loc astăzi, de la ora 20.30, cu proiecţia peliculei „Duminica neagră”, în regia lui Mihnea Chelariu, care va avea loc în Piaţa Unirii. Sâmbătă, de la ora 21.00, va fi proiectat în acelaşi spaţiu filmul „Aliyah DaDa”, în regia Oanei Giurgiu, iar duminică, de la ora 20.00, va putea fi urmărit spectacolul „Trenul disperării. Acea duminică”, piesă pregătită de So Trupa din cadrul Palatului Copiilor Iaşi. Spectacolul este unul „manifest”, putând fi vizionat în Piaţa Unirii.

Tot duminică, de la ora 21.00, va putea fi urmărit documentarul TVR Iaşi, „Doamna şi trenul morţii”, iar luni, de la ora 21.00, va rula, în Piaţa Unirii, filmul „Călătoria lui Gruber”, în regia lui Radu Gabrea. Marţi, 29 iunie, de la ora 21.00, va rula documentarul TVR Iaşi „Pe aceştia îi plângem”, iar miercuri, în ultima zi de proiecţii, de la ora 21.00, va putea fi urmărit filmul „Ieşirea trenurilor din gară”, în regia lui Radu Jude şi Adrian Cioflâncă, proiecţie care va putea fi urmărită la Ateneu. Festivalul Filmului Evreiesc este organizat de Ateneul Naţional din Iaşi, afându-se la prima ediţie, şi marchează în acest an comemorarea a 80 de ani de la Pogromul de la Iaşi. 

Comentarii