Au fost stabilite primele pedepse în dosarul angajărilor trucate de la Şcoala de Arte Iaşi

joi, 09 iunie 2022, 09:32
1 MIN
 Au fost stabilite primele pedepse în dosarul angajărilor trucate de la Şcoala de Arte Iaşi

Primele pedepse din dosarul angajărilor trucate de la Şcoala de Arte au fost deja stabilite. Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat propunerile făcute Tribunalului în acordurile de recunoaştere a vinovăţiei semnate de patru angajaţi ai Şcolii Populare de Arte. Şefa Serviciului Artistic din cadrul instituţiei, Andreea-Elena Popovici, un muncitor, Ilie Vintzi, referentul economic Mihaela Cucoradă şi secretara comisiilor de concurs prin care cei trei au fost angajaţi, Elena Nina Zugravu au recunoscut faptele care li se impută, au acceptat încadrarea juridică şi cuantumul viitoarelor pedepse.

Conform acordurilor de recunoaştere, Zugravu ar fi pus la dispoziţia Andreei Popovici condiţiile de vechime şi studii pentru participarea la examen şi variantele de subiecte întocmite de comisie înainte chiar de anunţarea concursului. Ca urmare, Popovici a câştigat fără probleme concursul pentru şefia Serviciului Artistic. La rândul său, Cucoradă ar fi pus la dispoziţia lui Ilie Vintzi o adeverinţă falsă cu ajutorul căreia acesta şi-a completat vechimea în muncă necesară pentru a se înscrie la concursul de ocupare a unui post în cadrul Biroului financiar-administrativ, pe care l-a şi câştigat.

Acordurile semnate de cei patru prevăd pentru fiecare o pedeapsă de un an de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Vlad Baba, directorul Scolii Populare de Arte Iasi

Tribunalul urmează să analizeze şi eventual să aprobe acordurile în perioada 23-30 iunie. Miza anchetei procurorilor DNA este reprezentată de modul în care Vlad Corneliu Baba a fost numit director al instituţiei. Baba a fost angajat în noiembrie 2020 la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean, Costel Alexe, fiind imediat detaşat ca director al Şcolii de Arte, chiar dacă nu îndeplinea condiţiile legale pentru ocuparea postului. Alexe a fost inculpat pentru abuz în serviciu, iar Baba şi şeful Serviciului resurse umane din cadrul CJ, Radu-Gabriel Apetrei sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu.

Comentarii