Aveți nervii tari? Încep lucrările la linia de tramvai între Bucşinescu şi Calea Chişinăului. Podul din Tudor, reabilitat

sâmbătă, 15 iunie 2019, 02:02
3 MIN
 Aveți nervii tari? Încep lucrările la linia de tramvai între Bucşinescu şi Calea Chişinăului. Podul din Tudor, reabilitat

Banda de tramvai va fi delimitată cu butoni solar. Va fi reabilitat şi podul din Tudor Vladimirescu

Primăria a semnat ieri primul contract de finanţare europeană pe axa mobilităţii din cadrul Programului Operaţional Regional. Proiectul are o valoare totală de 114 milioane lei (inclusiv TVA) şi prevede refacerea căii de rulare pe bld. Tudor Vladimirescu şi alte lucrări adiacente, precum şi achiziţia a 7 tramvaie noi.
 
Primăria a lansat deja licitaţiile: pentru refacerea căii de rulare a fost depusă o singură ofertă care este în analiză (asocierea Conest – Mari Vila), iar pentru tramvaie sunt aşteptate ofertele săptămâna viitoare. Lucrările la calea de rulare vor fi făcute pe tronsonul de la intersecţia Bucşinescu până la intersecţia cu Calea Chişinăului, în proiect fiind inclusăşi reabilitarea Podului Tudor Vladimirescu. „Va fi introdusă pentru prima dată la Iaşi o bandă dedicată pentru tramvaie delimitată fizic în teren cu butoni stradali solari“, a declarat ieri Cătălin Boghiu, director în Primărie, cu ocazia unei prezentări a proiectului.
 
La rândul lui, primarul Mihai Chirica a subliniat că lucrurile de bază vizează calea de rulare a tramvaielor pe ambele fire pe sectorul rămas nereabilitat din drumul naţional DN24. „Lungimea tronsonului reabilitat este 2.400 ml. Reabilitarea peroanelor din staţia Tudor Vladimirescu – Chimie, material rulant – 7 unităţi de transport de mare capacitate cu o lungime de 26 metri până la 180 de călători/tramvai şi reabilitarea în întregime a podului Tudor Vladimirescu“, a spus Mihai Chirica. El a amintit şi de celelalte două proiecte pentru care Primăria urmează să semneze contractele de finanţare europeană: tronsonul Iaşi – Dancu şi un lot cu alte trei tronsoane (Cinci Drumuri – str. Pădurii – str. Nicoriţă, Piaţa Podu Roş – intersecţie bld. Primăverii şi bld. Virgil Săhleanu – intersecţie bld. Metalurgiei – rond Ţuţora).
 
Primarul a precizat că soluţia de delimitare a căii de rulare cu butoni solari va fi aplicată în cazul tuturor tronsoanelor nou-reabilitate, cu excepţia ultimului menţionat unde există deja un alt tip de delimitare. Toate cele trei proiecte de reabilitare a căilor de rulare vin la pachet cu achiziţia a 16 tramvaie noi (licitaţia este distinctă şi are ca termen de ofertare 21 iunie). În ceea ce priveşte lucrările la căile de rulare, singurul ofertant este asocierea Conest – Mari Vila. „Începând cu 25 iunie vom emite ordinul de începere a lucrărilor pe tronsonul Bucşinescu – intersecţie Calea Chişinăului. Lucrările nu se vor petrece simultan pe toate şantierele pe care vom avansa reabilitări pentru a nu distruge traficul cu tramvaiul în Iaşi. Intenţionăm ca până la sfârşitul acestui an să finalizăm tronsonul Podu Roş – Ţesătura“, a mai spus Mihai Chirica.

Comentarii