Azi începe bacalaureatul. Vezi aici toate amănuntele de care aveţi nevoie!

Circa 5.000 de absolvenţi de liceu din Iaşi susţin proba la Limba Română.

luni, 01 iulie 2019, 01:50
2 MIN
 Azi începe bacalaureatul. Vezi aici toate amănuntele de care aveţi nevoie!

Absolvenţii de liceu vor susţine astăzi prima probă scrisă a examenului de bacalaureat. Aproape 5.000 de candidaţi s-au înscris la prima probă, aceştia urmând să susţină testarea la Limba şi literatura română în 17 centre de examen din judeţ, dintre care două la Paşcani, unul la Târgu Frumos şi unul la Hârlău. 

La nivelul întregului judeţ s-au înscris la probele scrise ale examenului de bacalaureat un număr dee 4.935 de candidaţi, aceştia urmând să intre în săli până la ora 8.30 în mod obligatoriu, urmând ca începând cu ora 9.00, după primirea foilor de examen, să susţină teza la Limba şi literatura română, prima teză scrisă din cadrul acestui examen. Absol­venţii de liceu vor avea la dispoziţie trei ore pentru a rezolva lu­crarea, fiind de asemenea obligaţi să nu părăsească examenul în prima jumătate a timpului acordat.

Reprezentaţii Inspectoratului Şcolar sfătuiesc candidaţii să verifice atent repartizarea pe săli, astfel încât să nu apară surprize. De asemenea, aceştia le amintesc candidaţilor că în ziua examenului vor găsi în şcoala în care susţin teza o sală special amenajată pentru bagaje, unde sunt obligaţi să depoziteze genţi, haine şi telefoanele mobile sau alte mijloace de comunicare, care nu sunt permise în sala de examen.

„Le dorim succes candidaţilor care vor susţine examenul de bacalaureat, având convingerea că pregătirea atentă, studiul perseverent, efortul depus constant pe parcursul anilor de liceu le vor fi pe deplin răsplătite. Sperăm, de asemenea, că participarea la cele două simulări derulate în acest an şcolar i-a pregătit pe elevi şi din punct de vedere psihologic, emoţional, determinându-i să conştientizeze importanţa examenului de maturitate pentru traseul profesional ulterior. Pe de altă parte, am făcut eforturi considerabile la nivel judeţean pentru a asigura cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea acestui examen, un număr impresionant de cadre didactice fiind implicate în calitate de asistenţi, membri în comisii de examen sau profesori evaluatori, şi anume peste 2.000“, a menţionat prof.dr. Genoveva Farcaş, inspector şcolar general.

După prima probă a bacalaureatului, elevii ieşeni care doresc să aibă diplomă bilingvă de absolvire vor susţine marţi proba bacalaureatului bilingv francofon, care se desfăşoară în două centre de examen, urmând ca pe 3 iulie să se des­fă­şoare proba obligatorie a profilului, iar pe 4 iulie va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Absolvenţii de liceu vor afla primele rezultate pe data de 8 iulie, până la ora 12, urmând ca eventualele contestaţii să poată fi depuse în intervalul orar 12 – 16. În perioada 9 – 12 iulie vor fi re­zolvate aceste contestaţii, iar pe 13 iulie vor fi afişate rezultatele finale. Media minimă necesară pentru promovarea examenului de bacalaureat este 6. 

Comentarii