De Sănătate

Punem punctul pe știi

Operaţie complexă, care a durat patru ore

Băiat de 26 de ani, născut de mama sa a doua oară

vineri, 05 aprilie 2019, 01:50
2 MIN
 Băiat de 26 de ani, născut de mama sa a doua oară

La Spitalul „Parhon“ a avut loc un transplant de rinichi plin şi de încărcătură emoţională: de la mamă la fiu. Recent, aici a fost operat unul şi mai rarisim: între soţi. Nefiind rude de sânge, compatibilitatea în acest din urmă caz este aproape o minune.

În Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ a fost realizat în aceste zile cel de-al şaselea transplant din acest an, toate fiind însă de la donatori în viaţă, fiind vorba despre rude apropiate, în special. Medicii susţin că se apelează la această variantă pentru a se mai diminua numărul persoanelor de pe lista de aşteptare, având în vedere că anul acesta nu a existat nicio prelevare de la donator în moarte cerebrală în zona Moldovei.

Un băiat în vârstă de 26 de ani a primit un rinichi sănătos de la mama sa, în vârstă de 45 de ani, aceasta fiind compatibilă cu fiul său. Boala băiatului, glomerulonefrită cronică, a fost diagnosticată în stadiu final, fiind nevoie de transplant sau de începerea şedinţelor de dializă. Acesta făcea trei şedinţe pe săptămână, din luna octombrie a anului trecut. Atunci când s-a adus în discuţie necesitatea unui transplant, mama băiatului a fost prima opţiune, norocul său fiind că a fost şi compatibilă din punct de vedere medical. „Intervenţia a fost una programată, a durat aproximativ patru ore, iar acum cei doi se recuperează. De obicei, transplantul de la mamă la fiu are o compatibilitate foarte bună“, a completat mediul ieşean.

Tot anul acesta a fost realizată o intervenţie mai rar întâlnită, fiind vorba despre transplant între soţi, o femeie donând un rinichi soţului său. Reprezentanţii spitalului susţin că astfel de cazuri sunt mai rare, din anul 2000 fiind făcute în total cinci transplanturi între soţi şi alte cinci între rude mai îndepărtate. Cazurile de compatibilitate între soţi sunt, conform medicilor, o raritate, cei doi nefiind rude de sânge, fiind nevoie din acest motiv de analize amănunţite pentru a demonstra această compatibilitate. 

Comentarii