Bătaie cruntă într-o benzinărie din judeţ, în câmp, la miezul nopţii, între doi necunoscuţi. Prezenţa unor fete a pus gaz pe foc

sâmbătă, 02 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Bătaie cruntă într-o benzinărie din judeţ, în câmp, la miezul nopţii, între doi necunoscuţi. Prezenţa unor fete a pus gaz pe foc

Un vasluian s-a ales cu o sentinţă usturătoare în urma bătăii administrate altuia, în judeţul Iaşi. În locul unei condamnări cu suspendare, decizie comună în astfel de situaţii, magistraţii Judecătoriei Răducăneni au preferat aplicarea unei amenzi penale serioase. Ideea a fost apreciată de instanţa superioară, care a menţinut-o.

În seara zilei de 23 august 2020, aproape de miezul nopţii, A.V.A., din comuna Boteşti-Vaslui, a venit la Coropceni, în Iaşi, pentru a se întâlni cu câţiva prieteni, la benzinăria situată în apropierea drumul naţional. După vreo oră, în acelaşi punct şi-a făcut apariţia şi Mădălin Luca, din comuna Micleşti-Vaslui, însoţit de trei consăteni. Luca se afla deja în stare de ebrietate, iar prezenţa unor fete în celălalt grup i-a dat şi chef de gâlceavă. A.V.A. şi însoţitorii săi au dat să plece, dar nu au mai apucat. Între A.V.A. şi Luca a izbucnit un conflict, generat de un schimb de replici în contradictoriu. În aceste condiţii, Luca l-a lovit pe A.V.A. cu o sticlă de bere în cap, după care a început să-i aplice mai multe lovituri cu pumnii şi picioarele, în zona feţei şi a corpului.

Scos din mâinile agresorului, A.V.A. a fost transportat la spital, unde au fost constatate mai multe leziuni traumatice, în majoritate fracturi şi luxaţii dentare. Agresorul său a fost trimis în judecată în faţa Judecătoriei Răducăneni, pentru lovire sau alte violenţe. Avea la activ o condamnare primită în 2016, pe când avea 18 ani, pentru incendiere. Acest fapt i-a făcut pe judecători să-l trateze ca recidivist. Tânărul mai fusese condamnat şi pentru furt, în Germania, în 2017, dar această pedeapsă nu fusese recunoscută în România.

17.000 lei ca daune morale

Deşi Luca era recidivist, judecătorii au preferat să aplice o pedeapsă cu amenda penală. El a fost condamnat la plata unei amenzi în cuantum de 20.000 lei, corespunzând unui număr de 250 de zile-amendă. În plus, a fost obligat la plata unei sume de 17.000 lei ca daune morale şi 688 lei ca daune materiale către victima sa.

Sentinţa a fost contestată atât de inculpat, cât şi de victima sa. A.V.A. a cerut majorarea cuantumului daunelor morale la 25.000 lei, invocând faptul că agresorul nu a manifestat nici cea mai vagă intenţie de a îndrepta lucrurile după incident. La rândul său, Luca a apreciat că amenda şi daunele stabilite erau excesiv de mari. „Nu se poate susţine faptul că persoanei vătămate i-a fost lezată în mod considerabil viaţa familială, profesională sau socială, deoarece, în afară de afectarea temporară a aspectului facial, aceasta a fost aptă să îşi continue activităţile profesionale şi să îndeplinească sarcini cotidiene. Cel puţin din punct de vedere estetic, această infracţiune nu îndeplineşte elementele materiale ale unei infracţiuni de o gravitate mai ridicată, mai exact «vătămare corporală», neputând considera lipsa dinţilor drept un prejudiciu estetic grav”, a apreciat Luca.

Ambele contestaţii au fost respinse de magistraţii Curţii de Apel. Aceştia au apreciat că amenda aplicată de Judecătoria Răducăneni a fost dozată corect, magistraţii luând în considerare şi starea materială reală a inculpatului, nu doar cea declarată. Altfel, alternativa ar fi fost închisoarea pe un termen cuprins între 6 luni şi 5 ani. În celălalt apel, judecătorii au refuzat să majoreze cuantumul daunelor morale. Cei 17.000 lei, adăugaţi la amenda de 20.000 lei, reprezentau o pedeapsă suficientă. 

Comentarii