De Sănătate

Punem punctul pe știi

Biomarker care indică moartea cardiacă subită la bărbați

joi, 07 martie 2024, 11:07
3 MIN
 Biomarker care indică moartea cardiacă subită la bărbați

Boala coronariană este o boală frecventă, fiind una dintre cele mai importante cauze de moarte cardiacă subită din lume. De cele mai multe ori, moartea subită legată de boala coronariană survine în mod complet neașteptat și nu există modalități eficiente de a o anticipa.

Acum, un studiu sugerează că măsurarea în plasmă a nivelurilor de 4β-hidroxicolesterol (4βHC) ar putea oferi posibilitatea de a estima și de a preveni decesele cardiace subite la bărbații cu boală coronariană, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oulu, din Finlanda.

Studiul a constatat că nivelurile ridicate de 4βHC au fost asociate cu mortalitatea totală, mortalitatea cardiacă și în special cu moartea cardiacă subită la bărbați.

Semnificația nivelurilor de 4βHC nu a fost studiată anterior la pacienții cu boală coronariană.

Rezultatele acestei cercetări sunt publicate în revista Journal of the American Heart Association.

Grupul de cercetare de medicină internă de la universitatea finladeză a investigat dacă plasma 4βHC ar putea acționa ca factor de prognostic în cazul bolii coronariene și al evenimentelor cardiace adverse ale acesteia.

Acest metabolit, 4βHC, este secretat în fluxul sanguin de la nivelul ficatului, unde este produs din colesterol.

Grupul de cercetare a studiat anterior rolul compusului în hipertensiunea indusă de obezitate, de exemplu.

Studiul a arătat că nivelurile ridicate de 4βHC au fost asociate cu moartea cardiacă subită la bărbați.

Astfel, bărbații cu cel mai ridicat nivel de 4βHC aveau un risc de patru ori mai mare de moarte subită.

Rezultatul este surprinzător din două motive, spun specialiștii.

În primul rând, atât femeile, cât și bărbații care erau cei mai sănătoși aveau cele mai ridicate niveluri de 4βHC.

Aceștia aveau cel mai mic indice de masă corporală (IMC), cel mai puțin diabet și cele mai bune performanțe fizice.

În al doilea rând, nivelurile ridicate de 4βHC au estimat moartea subită doar la bărbați, dar nu și la femei, care, dimpotrivă, au fost protejate de mortalitatea cardiacă și de moartea cardiacă subită de nivelurile ridicate de 4βHC.

„În acest studiu, bărbații în formă au murit de moarte cardiacă subită dacă aveau un nivel ridicat de 4βHC, în timp ce femeile în formă cu un nivel ridicat de 4βHC nu au avut de suferit, ci mai degrabă au părut să beneficieze. Această diferență de gen este o constatare foarte surprinzătoare și semnificativă”, spune profesorul de medicină internă Janne Hukkanen, conducătorul studiului.

4βHC este un derivat al colesterolului care activează receptorul hepatic X (LXR), care este exprimat atât în ficat, cât și în inimă.

Unele studii anterioare au sugerat că funcția LXR diferă între femeile și bărbații cu boală coronariană.

Potrivit oamenilor de știință finlandezi, noua descoperire trebuie confirmată printr-o urmărire suficient de lungă în alte seturi de date de cercetare ale pacienților cu boală coronariană.

„Suntem foarte aproape de rezultate foarte interesante. Dacă descoperirea poate fi confirmată, am putea fi capabili să prevenim mai bine morțile cardiace subite în viitor”, spune Hukkanen.

Studiul se bazează pe cohorta ARTEMIS, formată din pacienți cu boli coronariene tratați la Spitalul Universitar din Oulu.

Toți pacienții din cohortă aveau boală coronariană, diagnosticată prin coronarografie.

În total, aproape 2.000 de pacienți au fost înscriși în cohortă. Durata medie de urmărire a pacienților care au participat la studiu a fost de aproape nouă ani.

 

Comentarii