Brânza halloumi din Cipru primeşte statut de produs protejat din partea UE

marți, 06 aprilie 2021, 14:42
1 MIN
 Brânza halloumi din Cipru primeşte statut de produs protejat din partea UE

Cipru primeşte statut protejat pentru apreciatul său halloumi, oferind producătorilor săi dreptul exclusiv de a vinde brânza cu textură cauciucată în Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană urmează să confere oficial luna aceasta produsului halloumi, sau ''hellim'' în turcă, statutul de Denumire de Origine Protejată (DOP), care va intra în vigoare începând din octombrie, conform Ministerului Agriculturii din Cipru.

Drumul către asigurarea apreciatului statut DOP nu a fost lipsit de obstacole, inclusiv dezacorduri cu privire la procentele de lapte de capră, oaie şi vacă din reţetă.

Până în 2024, aceste procente vor fi stabilite prin decret, după aceea urmând ca cel puţin 50% să fie constituite din lapte de oaie şi de capră, restul fiind asigurat de lapte de vacă.

Cu toate că mediul online abundă de reţete cu halloumi, pentru localnici bucuria este adusă de cea mai simplă formă de preparare a acestei brânze versatile – în tigaie sau pe un grătar, consumată crudă cu pepene, vara, sau tăiată cuburi şi pusă la fiert cu trahana – o supă din grâu măcinat şi iaurt – iarna.

''Numeroşi turişti vin aici în căutarea ei'', a declarat Evroulla Ioannou, care serveşte brânză halloumi preparată pe grătar în popularul ei restaurant din Nicosia, capitala Ciprului. ''Unii… o ştiu doar după nume, aşa că vin să încerce şi, după câte văd, le place foarte mult'', a spus ea.

Aflați amănunte de pe agerpres.ro.

Comentarii