BRAVO! Cine sunt cei 28 de zecişti ai Iaşului la Evaluarea Naţională? Ce planuri de viitor au? (FOTO)

miercuri, 28 iunie 2023, 19:13
14 MIN
 BRAVO! Cine sunt cei 28 de zecişti ai Iaşului la Evaluarea Naţională? Ce planuri de viitor au? (FOTO)

28 de absolvenţi ai clasei a VIII-a din judeţul Iaşi au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională. Sunt treisprezece elevi de la Colegiul „Emil Racoviţă”, şase de la Colegiul „Costache Negruzzi”, trei de la Colegiul Naţional şi doi de la Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu”. Tot medie maximă a obţinut şi câte un elev de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” şi Şcoala Gimnazială „Ştefan Bârsănescu”.

„Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu absolvenţi din judeţul Iaşi care au obţinut nota 10 atât la Limba română, cât şi la Matematică, pentru a afla cum s-au pregătit pentru examen, ce aşteptări au avut şi care sunt planurile de viitor.

13 zecişti la Colegiul „Emil Racoviţă”

Anul acesta, cei mai mulţi decarişti din Iaşi sunt de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, respectiv 13 elevi. Aceştia îşi doresc să urmeze liceul la acelaşi colegiu, majoritatea alegând fie profilul Ştiinţe ale naturii, fie Mate-Info. O singură elevă vrea să urmeze profilul Filologie.

David Adobroaiei este fericit pentru performanţa obţinută, însă este conştient de faptul că acesta este doar primul pas din vitorul său. „Nu aveam multe aşteptări de la proba la Limba română şi nu mă aşteptam să obţin o notă atât de bună. La Matematică ştiam că mă voi descurca şi încă de când am ieşit din sală bănuiam că am o lucrare perfectă”, a explicat David.

Theodor Bitere se aştepta să obţină nota 10 la Matematică, însă nota maximă de la Limba română l-a luat prin surprindere. „A fost o mare bucurie pentru mine! Este un pas înainte, care mi-a arătat că sunt capabil să fac mult mai multe lucruri, mă motivează pe viitor şi îmi oferă încredere”, a spus Theodor.

Alexandra Dumitru ştie că această performanţă confirmă munca pe care a depus-o în cei patru ani de gimnaziu. „Nu mă aşteptam să iau nota 10 la ambele discipline. Îmi era puţin teamă de Limba română, deoarece evaluatorul poate fi uşor subiectiv. Această performanţă îmi dă curaj să păşesc spre anii de liceu cu optimism. M-am pregătit temeinic pe parcursul întregului an şcolar. După orele de curs, am considerat că este necesar să lucrez suplimentar pentru a-mi asigura un rezultat bun”, a precizat Alexandra.

Lia Ostafi – „A meritat să lucrez atât de mult pentru a obţine media 10. Este o uşurare că pot intra la orice liceu îmi doresc şi mă bucur foarte mult că am reuşit”.

Maya Tansanu este hotărâtă să studieze în continuarea la colegiul unde a fost mereu susţinută de profesori şi speră că îşi va reprezenta în continuare şcoala şi oraşul. „Pentru mine, a fost o surpriză să obţin media maximă, nu pentru că nu eram încrezătoare în abilităţile mele, ci pentru că eram conştientă că majoritatea corectorilor sunt foarte subiectivi şi au opinii diferite. Acest rezultat înseamnă că pot continua la un liceu foarte bun, adică să rămân la cel unde am învăţat până acum”, a declarat Maya.

Sofia Vaman – „În niciun caz nu mi-am imaginat că voi obţine 10 la ambele probe. Toată munca din timpul acestui an a meritat şi acum pot intra liniştită la orice liceu îmi doresc. La Matematică eram mai puţin pregătită, aşa că am făcut foarte multe teste. Am lucrat mult şi la partea de emoţii şi de gestionare a timpului”.

Teodora Prodan consideră că experienţele pe care le-a avut prin participarea la Olimpiada de Limba şi literatura română şi la etapa naţională a Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viaţă” au ajutat-o în obţinerea mediei 10 la Evaluarea Naţională. „A fost un rezultat la care mă aşteptam, din pricina faptului că subiectele au fost de o dificultate medie. Consider că au contribuit şi experienţele pe care le-am avut la competiţiile şcolare”, a spus Teodora.

Miruna Ganea  – „După ce am văzut baremele, mă aşteptam să iau note mari, dar a fost o surpriză să văd chiar media 10. Rodul a patru ani de muncă şi o dovadă că nu am muncit degeaba mergând la olimpiade se văd în această performanţă”.

Miruna Pop se aştepta să obţină o medie mare la Evalurea Naţională, dar recunoaşte că a fost surprinsă când a văzut că a luat chiar 10 la ambele probe. „Media aceasta este confirmarea muncii mele de până acum, a faptului că totuşi mă descurc cu şcoala şi că am învăţat cu un scop. Nu pot spune că m-am pregătit mai mult decât alţi colegi, chiar am avut o viaţă echilibrată între timpul liber şi învăţat”, a explicat Miruna.

Ioan-Codrin Pricop  – Performanţa de la Evaluarea Naţională i-a demonstrat lui Ioan-Codrin Pricop că prin muncă şi ambiţie îşi poate îndeplini orice dorinţă. „Am încercat să nu îmi fac prea multe aşteptări. Am lucrat destul de mult şi am încercat să-mi îmbunătăţesc punctele slabe cu ajutorul domnilor profesori care m-au susţinut. Nu am considerat învăţatul singura prioritate, căci relaxarea şi timpul petrecut cu prietenii mi s-au părut, de asemenea, importante”, a declarat Ioan-Codrin.

Mara Nemţanu – „Mă aşteptam să iau o notă mare, pentru că am muncit pe măsură, dar chiar nu mă aşteptam să iau 10. Toată munca depusă până acum a dat roade şi este un real succes pentru mine”, a menţionat Mara Nemţanu.

Alexandra Bogdan  – „Am avut multe emoţii, însă mă aşteptam să iau 10. Am muncit foarte mult ca să obţin această medie şi se pare că am reuşit să concretizez toate aşteptările şi dorinţele mele. Au fost patru ani în care am depus nenumărate eforturi, iar rezultatul pe care l-am obţinut este pe măsura aşteptărilor mele”, a spus Alexandra Bogdan.

Cea de-a treisprezecea elevă de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi nu a vrut să îşi dezvăluie identitatea, însă merită toate felicitările pentru performanţa de la Evaluarea Naţională.

„Rezultatele obținute de absolvenții de gimnaziu ai Colegiului Național „Emil Racoviță” la Evaluarea Națională 2023 sunt motive de mare bucurie și mândrie! Ele sunt o confirmare a mai multor aspecte și, în același timp, o obligație de a menține un standard înalt al calității educației la noi în școală, în permanenta provocare de a fi mereu mai buni, atât elevii, cât și noi, cadrele didactice. Profesorii colegiului sunt extrem de bine pregătiți, lucrează alături de elevii pe care îi coordonează, fiindu-le parteneri în procesul de învățare, motivându-i și sprijinindu-i de fiecare dată când aceștia au nevoie. Elevii sunt motivați să învețe pentru propria dezvoltare, pentru viitorul lor, sunt dispuși să accepte provocări, să muncească și apoi să reușească cu succes în ceea ce își propun, iar părinții sunt cei care își sprijină copiii, îi încurajează în mod necondiționat și sunt parteneri reali ai școlii noastre. Din cei 95 de candidați la evaluarea națională, 13 elevi au obținut media 10, 16 de elevi au obținut nota 10 la Limba și literatura română și 41 de elevi au obținut nota 10 laMmatematică”, a spus Mihaela Pîrpîlă-Gotcu, director al Colegiului Național „Emil Racoviță” din Iași.

6 negruzzişti au obţinut media 10

Cei şase elevi de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” au doar cuvinte de laudă pentru profesorii care i-au pregătit pentru examen şi îşi doresc să continue parcursul şcolar la aceeaşi unitate de învăţământ, în acelaşi colectiv.

Erica-Elena Gheorghică – „Mă aşteptam să obţin o notă mare, dar nu chiar 10, pentru că examenul nu a fost atât de uşor, dar nici chiar atât de greu. Această performanţă a reflectat munca celor patru ani de gimnaziu şi mi-a valorificat toate cunoştinţele de care voi avea nevoie pentru a începe liceul”, a declarat Erica-Elena.

Victor Solcanu este încântat atât de rezultatul lui, cât şi de rezultatul fratelui său, care îi este coleg de clasă şi a reuşit să obţină o notă apropriată de a sa. „Având în vedere munca pe care am depus-o de-a lungul anilor, nu cred că este aşa o mare surpriză, pentru că am avut profesori foarte buni care m-au pregătit: domnul Adrian Zanoschi şi doamna Mihaela Doboş. Media 10 pe care am obţinut-o mă ajută să continui în acelaşi colectiv şi este o confirmare a muncii mele”; a menţionat Victor.

Ioana-Daniela Niţă – „Mă aşteptam să obţin o medie cât mai mare, dar nu credeam că voi lua chiar 10, fiindcă, deşi mă pregătisem, credeam că emoţiile vor fi prea puternice. Această performanţă îmi aduce încredere în mine şi îmi arată că pot să fac orice îmi propun”, a precizat Ioana-Daniela.

Maria-Katenessa Stratan spune că notele de la simulări şi tot procesul de pregătire dinaintea examenului i-au dat încredere. „Mă aşteptam să obţin media 10, pentru că am muncit foarte mult şi eram pregătită să iau 10, iar acest rezultat este o mare mândrie pentru mine”, a zis Maria.

Andrei-Răzvan Dămoc – „După ce am ieşit din examen, mă aşteptam la această medie maximă. Acum sunt sigur că voi intra la liceul pe care mi-l doresc”, a spus Andrei-Răzvan.

Andreea-Elena Ristescu este cea de-a şasea elevă de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi care a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională. Ea s-a pregătit în ultimii ani de gimnaziu pentru Evaluarea Națională și era conștientă că va lua note mari la acest examen. „Nu mă așteptam neapărat să obțin media 10, deși am lucrat foarte mult. Pentru mine este o încurajare să studiez și mai mult. Sunt recunoscătoare profesorilor care m-au sprijinit și m-au ajutat să ating această performanță”, a precizat Andreea.

Oprea Alexandru are tot statut de decarist, deşi nu a susţinut Evaluarea Naţională. Acesta a obţinut premiul I şi medalie de aur la Olimpiada Naţională de Matematică şi poate intra prin echivalare, pe baza unei proceduri speciale, ca olimpic naţional, la orice liceu îşi doreşte.

„Aceste rezultate la examenele naţionale sunt mereu aşteptate cu emoţie şi cu încredere în pregătirea şi seriozitatea elevilor noştri. Fiind un examen naţional, acesta înseamnă un tip de evaluare externă, are un grad sporit de obiectivitate şi relevanţă, deci asemenea rezultate sunt extrem de onorante. E foarte frumos să consemnezi şase medii generale de 10. Mai aşteptăm şi la contestaţii să mai apară câteva, dacă va fi posibil, întrucât se adaugă patruzeci şi cinci de note de 10 la matematică şi note foarte mari la Limba română. Este un rezultat care înseamnă intersecţia unor preocupări de studiu, deschideri spre învăţare şi o dotaţie nativă. Sunt copii inteligenţi şi profesori foarte buni care s-au implicat. Contează mult sprijinul părinţilor care au fost mereu alături, care au monitorizat pregătirea şi consecvenţa lor în studiu. Contează să fie un mediu competiţional, o atmosferă intelectuală pe care o şcoală bună o propune elevilor săi”, a declarat Camelia Gavrilă, director al Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi.

3 decarişti la Colegiul Naţional

Ioana Avan îşi doreşte ca din clasa a IX-a să urmeze fie profilul Ştiinţe ale naturii, fie profilul Mate-Info la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, iar media 10 pe care a obţinut-o la Evaluarea Naţională a luat-o prin surprindere. „Aceste note m-au ajutat să capăt încredere în mine, să ştiu ce pot face. Am muncit destul de mult pentru a obţine acest rezultat”, a spus Ioana. Mama Ioanei a precizat că persistenţa, concentrarea şi perseverenţa au ajutat-o în obţinerea acestui rezultat.

Ilinca Maria Stancu – „Sunt mulţumită de rezultatul obţinut, deoarece în toţi aceşti ani de gimnaziu am muncit cât de mult am putut. Le mulţumesc profesorilor care m-au îndrumat, dar şi părinţilor mei pentru susţinerea oferită”, a declarat Ilinca.

Irina Maria Nemescu îşi doreşte să rămână la Colegiul Naţional, la profilul Ştiinţe ale naturii. „Înainte să dau examenul nu mă aşteptam neapărat să iau 10, pentru că având experienţa surorii mele mai mari, m-am gândit că vor exista măcar o greşeală sau două. Însă, după ce am susţinut evaluarea, am fost foarte încrezătoare, văzând baremul şi cunoscându-mi aptitudinile. Am sperat la 10 şi chiar mă aşteptam”, a precizat Irina.

2 eleve de la Şcoala „Ion Simionescu” au obţinut media 10

Doi elevi de la o şcoală generală au reuşit performanţa de a obţine media 10 la Evaluarea Naţională. Este vorba despre Ana Gheorghiţă şi Maria Irofte, două tinere care au studiat la Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu” din Iaşi.

Ana Gheorghiţă îşi doreşte să urmeze Colegiul Pedagogic, fiindcă visează să devină învăţătoare. „Nu mă aşteptam să obţin media 10. La matematică eram aproape sigură că voi reuşi, însă la Limba română îmi era frică, pentru că este destul de subiectiv modul în care se corectează lucrarea. Am fost foarte încântată să văd că am reuşit! După patru ani de muncă, am reuşit în sfârşit să obţin acest rezultat foarte bun. Am depus mult efort, m-am implicat şi mă bucur că de acum mă pot relaxa”, a precizat Ana.

Maria Irofte vrea să studieze la Colegiul Naţional din Iaşi, fie la profilul Ştiinţe ale naturii, fie la Matematică-Informatică. „Oarecum mă aşteptam să obţin media 10, pentru că eram destul de sigură pe ceea ce am scris, însă m-am bucurat foarte mult când am văzut că pe site chiar scrie 10. Această performanţă este rezultatul muncii mele şi, cumva, faptul că am luat 10 mi-a arătat că toată munca din cei patru ani de gimnaziu nu a fost în zadar. Am învăţat constant şi am încercat să lucrez cât mai mult”, a spus Maria.

„Este un succes notabil al elevelor noastre, dar şi al întregului colectiv de profesori de la Şcoala Gimnazială Ion Simionescu, întrucat Ana şi Maria sunt elevele noastre încă din clasa I. Rezultatele lor vin să confirme valoarea şcolii noastre într-un an în care am obţinut şi două premii I la Olimpiadele şcolare de nivel naţional. Media 10 la Evaluarea naţională înseamnă efort pe termen lung, voinţă şi dorinţa de cunoaştere, completate de îndrumările unor profesori competenţi şi dedicaţi”, a declarat Sabina Manea, director al Şcolii Gimnaziale „Ion Simionescu” din Iaşi.

Câte un elev de la Informatică, Alecsandri, Cantemir şi Bârsănescu

Theodor Ciobanu-Cardoneanu a studiat la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi şi îşi doreşte să continue la acelaşi liceu şi clasa a IX-a. „Mă aşteptam să iau 10 la Matematică, dar mai puţin la Limba română. Această performanţă înseamnă că a meritat să depun mult efort pe parcursul anului, să merg la pregătire şi să îmi sacrific timpul liber, pentru că acum pot merge la orice liceu îmi doresc”, a precizat Theodor.

Carmina Grosu – „Mă aşteptam la rezultate mari, pentru că atât la şcoală, cât şi la alte concursuri la etape naţionale am avut rezultate foarte bune. Nu mă aşteptam chiar la media 10, deşi în sufletul meu simţeam că voi lua o notă mare. Pentru mine, această performanţă înseamnă o confirmare a muncii mele, pentru că m-am străduit şi am lucrat mult. Mă bucur că roadele muncii mele s-au ivit”, a menţionat Carmina Grosu, elevă a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

Raul Zaharia – „Nu mă aşteptam deloc să obţin media 10. Pentru mine, această performanţă înseamnă că pot să fac cu adevărat orice îmi doresc. Nu pot spune că m-am pregătit foarte mult, pentru că nu mi-am dat silinţa la maxim, dar am luat cea mai mare notă”, a declarat Raul Zaharia, elev al Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iaşi.

Lukas Andrei Ambrono este elevul zecist de la Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu” Iași. Media maximă a fost o surpriză pentru el. A simțit că va lua nota 10 la Limba română, însă la Matematică a crezut că se va situa între 9,90 și 10. „M-am pregătit tot anul pentru acest examen, în fiecare zi. Am lucrat câte două teste pe zi, unul la Limba română și unul la Matematică, și am făcut pregătire la ambele materii. Este un examen ușor, dar trebuie să te pregătești dacă vrei să obții note maxime. Această performanță este o mândrie și o bucurie foarte mare atât pentru mine, cât și pentru părinții mei”, a spus Lukas. Acesta își dorește să urmeze profilul Mate-Info la Colegiul Național „Costache Negruzzi”.

Cifrele Evaluării Naţionale

Rata de participare la Evalurea Naţională a fost de 95,55%, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. 6.810 de candidaţi au fost prezenţi la ambele probe, dintr-un total de 7.183 de absolvenţi înscrişi. Prin comparaţie, în anul şcolar 2021-2022, rata de participare a fost de 95,10%, fiind prezenţi 6.562 de candidaţi dintr-un total de 6.900 de absolvenţi înscrişi.

5.304 candidaţi dintre cei prezenţi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, rezultând o rată de 77,9%, mai mare decât media naţională care este 76,2%. Dintre aceştia, 28 de candidaţi au încheiat examenul cu media generală 10. Astfel, Iaşiul este judeţul cu cel mai mare număr de medii de 10.

La proba de Limba şi literatura română, 5.487 de candidaţi, adică 80,36%, au obţinut note peste sau egale cu 5, iar 60 de candidaţi au fost notaţi cu 10. La proba de Matematică, 5.241 de candidaţi (76,89%) au note peste sau egale cu 5, iar 232 de candidaţi au obţinut nota 10.

Rezultatele elevilor ieşeni pot fi verificate aici.

Comentarii