Bulgaria și Germania renunță la măsurile dure. Merkel și-a cerut scuze

vineri, 26 martie 2021, 10:06
2 MIN
 Bulgaria și Germania renunță la măsurile dure. Merkel și-a cerut scuze

Bulgaria și Germania au renunțat la măsurile dure anunțate în urmă cu câteva zile. Guvernul de la Sofia și-a retras după doar trei zile ordinul privind închiderea completă a marilor magazine nealimentare. Germania a decis  închiderea bisericilor și a magazinelor între 1 şi 5 martie, cu excepția zilele de sâmbătă pentru magazinele alimentare, însă după câteva zile cancelarul Angela Merkel, un susținător al restricțiilor, și-a cerut scuze public.

Ministrul bulgar al economiei, Lîcezar Borisov, a anunțat  că o mare parte din centrele comerciale își vor putea deschide porţile, dar cu anumite restricții și cu respectarea strictă a măsurilor antiepidemice. El a precizat că a semnat noile instrucțiuni de lucru după ce s-a pus de acord cu ministrul sănătății.

Așa cum a scris deja ziarul „Sega”, multe lanțuri comerciale, cum ar fi hipermarketurile pentru materiale de construcții, îmbrăcăminte, articole sportive, au găsit o modalitate pentru a-și deservi clienții în continuare – prin împărţirea temporară a spaţiului și micșorarea suprafețelor magazinelor la mai puțin de 300 de metri pătrați, prin mutarea mărfurilor în pieţe în aer liber, prin comerț mixt pe principiul „alegeți pe internet sau telefonic, plătiți și primiți achiziția pe loc în fața magazinului”.

Acum, în practică, guvernul bulgar recunoaște că aceste practici sunt rezonabile și pot fi aplicate de toate punctele de vânzare cu amănuntul.

Salutată pentru buna sa gestionare la începutul pandemiei, cancelarul Germaniei este sub tirul criticilor. Confruntat cu creșterea „exponențială” a epidemiei, guvernul german și cele șaisprezece landuri s-au hotărât, marți, să strângă mai puţin șurubul sanitar în weekendul de Paște: închiderea bisericilor și a magazinelor între 1 şi 5 aprilie, cu excepția zilele de sâmbătă pentru magazinele alimentare.

Dar pentru opinia publică, era deja prea mult. La douăzeci și patru de ore de la anunțarea acestor măsuri, Angela Merkel a renunțat brusc la ele, miercuri, cerându-le „iertare” concetățenilor.

În câteva cuvinte, imaginea unui cancelar cu experiență în gestionarea crizelor a fost distrusă. „Această eroare a fost doar a mea… Trebuie recunoscută ca atare și mai presus de toate corectată”, și-a cerut scuze, cu ochii încercănaţi, șeful guvernului, criticat de presa germană.

Aflați amănunte de pe g4media.ro.

Comentarii