Bursa primarilor din Iaşi: cine trece la PNL, cine rămâne la PSD?

sâmbătă, 04 iulie 2020, 01:49
4 MIN
 Bursa primarilor din Iaşi: cine trece la PNL, cine rămâne la PSD?

Ce schimbări de culoare politică s-au făcut până acum, în perspectiva alegerilor locale din septembrie.

Fluxul de primari revărsaţi în 2014 din PNL şi alte partide în PSD are şanse să se inverseze înaintea localelor din acest an. Totuşi, experienţa unei ordonanţe menită să deschidă calea traseiştilor, cum a făcut-o Liviu Dragnea atunci, arată că nu e nevoie de asemenea artificii – chiar dacă ordonanţa aceea şi-a atins scopul înainte să fie anulată de Curtea Constituţională.

„Primari social-democraţi şi-au manifestat intenţia de a se alătura echipei PNL pentru alegerile locale din 2020 – pentru că şi ei sunt conştienţi că, începând cu 2020, vom avea o administraţie liberală cel puţin la Consiliul Judeţean Iaşi. Cu Primăria municipiului Iaşi suntem încă în evaluare“, anunţa Costel Alexe cu un an în urmă.

După „absorbirea“ primarului în PNL (sau a PNL de anturajul primarului), liderul liberalilor ieşeni a prins mai mult curaj. Zilele trecute, el a afirmat că „avem în judeţ primari PSD foarte buni, care merită sprijiniţi în proiectele lor şi care vor să se alăture acestui parteneriat (dintre Costel Alexe şi Mihai Chirica, n.r.) pentru dezvoltarea Iaşului şi a Moldovei“.

Din ZMI au venit peste 60 la sută din voturile exprimate în 2016

Care ar fi aceşti primari? În Zona Metropolitană Iaşi trăieşte peste jumătate din populaţia judeţului. De altfel, la alegerile trecute, de aici au venit peste 60 la sută din voturi. Prin urmare, aceste comune – care sunt şi cele mai mari, ca populaţie – sunt primele vizate. Miroslava, Aroneanu, Rediu şi Leţcani sunt deja fiefuri liberale.

Primarul din Tomeşti ne-a declarat ieri că, pentru el, contează partidul care îi oferă sprijin pentru problemele comunităţii pe care o conduce. Liberal până în 2014, apoi PSD, Ştefan Timofte a subliniat că acum asta e tot ce contează.

Omologul său de la Bârnova a lansat ideea încă de la începutul anului, când a ameninţat că demisionează din PSD dacă nu încep lucrările la drumul judeţean (248D) care străbate comuna. Demisia ar atrage şi pierderea mandatului, astfel că Mihai Bălan nu a mers mai departe. În următorul master plan al drumurilor judeţene este însă inclus şi DJ 248D. E suficient? Primarul Bârnovei nu ne-a răspuns ieri la această întrebare.

Primari pentru care nu mai contează partidul

Mai la sud, primarul din Dobrovăţ pare că va aplica această tactică. Cătălin Martinuş nu ne-a răspuns, nici el, ieri la telefon, dar se pare că nu va candida nici sub stindardul PNL, nici sub culorile PSD (sub care este în prezent).

Şi şeful administraţiei comunei Ciurea s-a arătat indiferent la campania de racolare a primarilor de către conducerea PNL Iaşi. „Contează omul şi ce a făcut pentru comunitate, nu partidul“, ne-a spus Cătălin Lupu. Ciurea, a doua comună ieşeană ca mărime, este pe val, după ce întreprinzătorii imobiliari au lansat mai multe proiecte aici, iar administraţia vine din urmă, în special cu proiecte sociale.

La Holboca, lucrurile sunt aranjate încă din februarie, când vicele Neculai Pamfil, UNPR, a declarat reporterului Ziarului de Iaşi că va candida din partea PNL. Actualul primar, Gheorghe Ştefurac, şi el liberal până în 2014, apoi PSD, se va retrage – după cum susţin surse din PSD.

La Valea Lupului, Dumitru Mihăiluc a negat că ar fi avut discuţii cu cei din PNL, dar, la fel ca la Ciurea, se pare că nu va avea nevoie nici de PSD, nici de PNL ca să câştige încă un mandat de primar.

Zarurile încă nu sunt aruncate

Primarul Unghenilor ne-a mărturisit că a bătut palma cu liberalii, după ce administraţia judeţului l-a plimbat tot mandatul pentru ca în final să-i modernizeze doar jumătate din drumul până la Iaşi. Iulian Marcu speră că, aşa, comuna o să aibă şi restul DJ 249A circulabil.

Mai departe de Iaşi, Moşna ar putea fi, de asemenea, cucerită de PNL, în vreme ce Victoria şi Comarna deja sunt „galbene“. În cealaltă parte a judeţului, zona Paşcani e fief PSD. Cel puţin până acum.

După alegerile din 2016, PSD s-a ales cu mai mult de jumătate din primăriile din judeţ, PNL, cu o treime dintre ele, restul fiind împărţite între UNPR şi PMP. Alegerile locale din acest an sunt programate pentru 27 septembrie, aşadar jocurile sunt departe de a fi încheiate.

Comentarii