Candidatura extremistei Marine Le Pen, afectată de scurgeri de informaţii

miercuri, 16 februarie 2022, 18:23
2 MIN
 Candidatura extremistei Marine Le Pen, afectată de scurgeri de informaţii

Marine Le Pen, a cărei candidatură la preşedinţia Franţei întâmpina deja greutăţi din cauza unui val de dezertări din tabăra ei politică, a primit o nouă lovitură, după ce partidul ei de extremă dreapta l-a acuzat pe purtătorul de cuvânt al campaniei sale electorale de spionaj politic şi l-a suspendat din funcţie, transmite miercuri Reuters.

Într-un mesaj către membrii importanţi ai partidului, Adunarea Naţională afirmă că Nicolas Bay, fost secretar general şi considerat un susţinător loial al liderei, a transmis detalii “strategice şi confidenţiale” despre campanie către celălalt candidat de extremă dreapta, Eric Zemmour.

“Această comportare perfect imorală este echivalentă cu un sabotaj”, se arată în comunicarea internă a partidului, care a fost ulterior trimisă şi presei. “Această duplicitate nu merită încrederea care i-a fost acordată (lui Bay – n. red.) de candidată, de membrii de partid şi de alegătorii partidului”.

Zemmour, fost star de talkshow-uri, care a făcut carieră forţând limitele corectitudinii politice prin retorica sa naţionalistă, îşi dispută cu Le Pen voturile electoratului de extremă dreapta şi al conservatorilor duri. Sondajele de opinie arată că el a afectat atât baza electorală a liderei Adunării Naţionale, cât şi a candidatei conservatoare Valerie Pecresse.

Europarlamentarul Bay a respins acuzaţiile, susţinând că sunt absurde.

Bay a afirmat că Adunarea Naţională i-a interzis accesul la o oră după ce comitetul executiv s-a reunit, la cererea sa, pentru a discuta “criza” prin care trece partidul în confruntarea cu Zemmour.

În ultimele săptămâni, Le Pen, care candidează a treia oară la preşedinţie, a asistat la trecerea de partea lui Zemmour a singurului senator din partid şi a celui mai important eurodeputat din formaţiunea sa politică. Nepoata ei, Marion Marechal, populară în rândul susţinătorilor extremei drepte, a declarat că Zemmour este un candidat mai bun.

Sondajele arată acum că Zemmour a ajuns la egalitate cu Pecresse în opţiunile electoratului şi se apropie de Le Pen. Actualul preşedinte Emmanuel Macron, care încă nu şi-a anunţat oficial candidatura pentru un nou mandat, este favorit, dar rămâne de văzut cine va trece alături de el în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din aprilie.

Comentarii