Care-i mafia imobiliară? Primăria cere demolarea unei șarpante. Alături, a autorizat un bloc ilegal

miercuri, 24 februarie 2021, 03:00
3 MIN
 Care-i mafia imobiliară? Primăria cere demolarea unei șarpante. Alături, a autorizat un bloc ilegal

Problema autorizării şarpantei a apărut atunci când, din 23 de locatari, unul nu şi-a dat acordul

Municipalitatea a găsit vinovaţii de haosul urbanistic din oraş. Timp de aproape doi ani, primăria s-a dat peste cap să obţină demolarea unei şarpante construite peste terasa de la intrarea unui bloc din Alexandru cel Bun. În imediata apropiere a blocului E3 se află restaurantul "Familial", deasupra căruia se construieşte un bloc a cărui demolare este cerută de Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru că autorizaţia ar fi fost eliberată de Primărie în mod ilegal.

Povestea conflictului dintre asociaţia de proprietari a blocului E3 şi municipalitate începe în august 2017, când inspectorii Primăriei au constatat că la intrarea în bloc fusese construită o şarpantă fără a exista autorizaţia necesară. Asociaţia a fost amendată şi i s-a pus în vedere să efectueze demersurile de intrare în legalitate în termen de trei luni, fără însă ca acest lucru să se întâmple. Un an mai târziu, situaţia era în continuare nereglementată, ceea ce a determinat Primăria să ceară în justiţie demolarea şarpantei respective.

În faţa magistraţilor Judecătoriei, reprezentanţii asociaţiei de prorpietari au precizat că realizarea şarpantei era necesară întrucât casa scării era degradată de intemperii, existând riscul producerii unor accidente care ar fi pus în pericol viaţa locatarilor. Asociaţia a depus la Primărie actele necesare autorizării la trei zile după primul control, lipsind însă semnătura unei locatare. Din acest motiv, municipalitatea nu a eliberat autorizaţia de construire, situaţia rămânând neclarificată juridic. "S.C.A., ca proprietar adiacent a cărei semnătură era necesară pentru autorizare, fiind deranjată de faptul că nu s-au folosit materialele aduse de soţul său, materiale a căror provenienţă era dubioasă, neavând acte de provenienţă sau bon fiscal pentru a fi contabilizate, a început un adevărat război cu vecinii şi cu membrii conducerii Asociaţiei, război ce are drept scop final dezafectarea copertinei şi nesocotirea voinţei şi drepturilor celorlalţi 22 de proprietari. S-a construit şarpanta şi s-a cerut autorizaţie tocmai în scopul consolidării casei scării şi protejării vieţii proprietarilor care locuiesc în scara C, iar proprietatea S. nu a fost deloc afectata. Deşi S. afirmă că i-a fost afectată proprietatea, nu face dovada distrugerii sau a vreunei pagube pe care construcţia şarpantei să i-o fi provocat", se menţionează în susţinerile asociaţiei din faţa judecătorilor. Reprezentanţii asociaţiei de proprietari au solicitat ca hotărârea instanţei să suplinească lipsa acordului colocatarei, astfel încât să poată fi făcută intrarea în legalitate a construcţiei.

Magistraţii Judecătoriei au decis respingerea solicitării depuse de Primărie pentru demolarea şarpantei, respingând totodată cererea de intervenţie în nume propriu depusă de S.C.A. Judecătorii au luat în considerare şi faptul că municipalitatea nu a demonstrat că şarpanta ar afecta siguranţa clădirii şi ar aduce prejudicii materiale, demolarea nefiind astfel justificată. Poliţia Locală a atacat sentinţa dată la nivelul Judecătoriei, un prim termen al apelului desfăşurându-se ieri în faţa Tribunalului. 

Comentarii