Care sunt cele nouă cete și cei șapte arhangheli ce se prăznuiesc pe 8 noiembrie

luni, 08 noiembrie 2021, 11:30
1 MIN
 Care sunt cele nouă cete și cei șapte arhangheli ce se prăznuiesc pe 8 noiembrie

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt praznuiti pe 8 noiembrie. Insa, ziua de 8 noiembrie este o zi pe care Biserica o dedica tuturor ingerilor care nu s-au despartit de Dumnezeu. Din acest motiv, aceasta sarbatoare este trecuta in calendar sub denumirea de Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si al tuturor cerestilor puteri.

Puterile ceresti fara de trupuri sunt prezente in noua cete: Serafimii, Heruvimii, Tronurile, Domniile, Puterile, Stapâniile, Incepatoriile, Arhanghelii si Ingerii.

Arhanghelii sunt in numar de sapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil si Varahil, dar cei mai cei mai cunoscuti si mai populari sunt Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt pictati in biserica pe usile diaconesti ale Sfantului Altar. Sfantul Gavriil poarta crini in mana, semn al Bunei Vestiri, iar Mihail o sabie de foc, semn semn ca el pedepseste pacatul.

A fost aleasa data de 8 noiembrie pentru pomenirea Sfintilor Arhangheli si a tuturor puterilor ceresti, pentru ca 8 exprima vesnicia, iar luna noiembrie este a noua luna de la martie, cand Arhanghelul Gavriil i-a binevestit Fecioarei Maria ca va naste un Prunc, adica pe Iisus Hristos.

Pomenirea Sfintilor Arhangheli si a puterilor ceresti netrupesti se face si in fiecare zi de luni.

Aflati amanunte de pe crestinortodox.ro.

Comentarii