Carnea de miel ar putea fi mai scumpă anul acesta

România a primit liber la exportul de oi spre Iran, motiv pentru care mieii vor fi la mare căutare în această perioadă.

vineri, 01 martie 2019, 02:50
2 MIN
 Carnea de miel ar putea fi mai scumpă anul acesta

Anul acesta, mieii ar putea fi mai scumpi în perioada Paştelui. Asta deoarece România a primit liber la exportul de oi spre Iran, iar ciobanii trebuie să acopere cererea de pe piaţa locală, în preajma Sărbătorilor Pascale. 

Crescătorii din judeţul Iaşi au început deja să facă rezervările. „Până azi am făcute patru rezervări. Pentru Paştele de anul acesta voi avea la vânzare 200 de miei, cu greutatea între 8 şi 18 kilograme şi sper ca preţul să fie măcar ca anul trecut. Ar fi ok dacă preţul ar fi mai mare anul acesta, ţinând cont de situaţie. Anul trecut a fost 20 de lei kilogramul la poartă şi 25 la piaţă”, ne explică Andrei Croitoru, un cioban din Ierbiceni. Acesta are un număr de 250 de oi şi de opt ani de zile vine la piaţa din Păcurari să-şi vândă mieii în ajun de Paşte. România a reluat exportul de carne de oaie în Iran, iar în următoarele şase luni va trimite aproape 800.000 de ovine către această destinaţie.

Acest lucru este posibil după ce Iranul a simplificat condiţiile sanitare de import din statele membre ale Uniunii Europene. Ciobanii spun că acum câteva luni, kilogramul de berbecuţi era 5 lei, iar acum a ajuns la 10 lei, prin urmare vor creşte cu siguranţă şi preţurile la carcasa de miel şi la kilogramul pe animal viu, care este puţin mai ieftin ca cel tăiat. Un alt motiv pentru care carnea de miel va fi scumpă anul acesta are legătură cu perioada în care s-au născut mieii şi perioada în care cade Paştele anul acesta, adică sfârşitul lui aprilie. „Anul acesta s-au făcut montele mai devreme iar mieii s-au născut pe la începutul lui ianuarie. Prin urmare, vor avea de Paşti miei de peste 20 de kilograme, adică nu vor mai fi miei, vor fi oi!”, explică Laurenţiu Precup, şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DAJ). În această situaţie, ciobanii norocoşi care vor avea miei cu greutatea de până în 15 kilograme vor fi solicitaţi mai mult de către ieşeni.  România este al patrulea mare crescător de oi din Uniunea Europeană, dar cu toate acestea în 2017 a importat carne de 3,5 milioane de euro, potrivit INS. O explicaţie ar fi aceea că producătorii de mici vor carne de oaie tot anul, iar restaurantele caută carnea din specii nobile. În prezent, în judeţul Iaşi se află în evidenţele DAJ 1.290 de ciobani cu un efectiv total ce depăşeşte puţin pragul de 200.000 de capete. (Paula TROFIN)

 

 

Comentarii