Carte de identitate, dar care?

luni, 14 august 2023, 01:50
1 MIN
 Carte de identitate, dar care?

Care identitate, adică.

Prin iulie, am văzut lipit de geamul unui schimb valutar o carte de identitate – pesemne posesorul schimbase nişte euro sau lire sterline şi şi-a uitat-o. M-am uitat la valabilitate şi am rămas interzis: 2018-2078!?! Da, ştiu, am aflat şi eu recent că după împlinirea unei vârste (care?), primeşti o carte de identitate pe viaţă, cum ar veni. Totuşi – 60 de ani?

Păi, în cazul meu (îmi expiră acuşi CI, culmea, fix de ziua mea), îmi notasem, asta ar însemna o valabilitate din 2023 până în 2083? Aş împlini 122 de ani, de-aş apuca! Oricum, momentan mi se pare anul 2033 unul foarte îndepărtat…

La sfârşitul lui iulie, am depus cererea pentru preschimbarea cărţii de identitate. După două săptămâni jumate, m-am dus s-o ridic. Evident, mi s-a cerut să verific dacă-s corecte datele înscrise. Mă uit, totul părea în ordine, până ce-am dat peste locul de naştere: „Jud.SB, Orş.Miercurea Sibiului”!?

E o greşeală aici, îi zic funcţionarului de la ghişeu, eu m-am născut la Apoldu de Sus, nu la Miercurea Sibiului!

Se uită şi el, zice ceva cum că mai nou nu se mai trece satul, ci comuna sau oraşul de care ţine satul, dar că va verifica.

A plecat să verifice şi s-a întors repede: da, ar fi corect aşa, nu se mai trece localitatea de naştere, dacă ţine administrativ de o comună sau un oraş, se trece comuna sau oraşul…

De faptul că de ce valabilitatea nu e măcar de zece ani n-am mai întrebat (noua mea CI expiră pe 3 august 2031, deci fix după 8 ani şi aproape fix când aş împlini 70 de ani), eram prea contrariat de chestia cu ştergerea localităţii de naştere din cartea de identitate.

Ajuns acasă, am încercat să găsesc explicaţia legală pentru tărăşenie, dar n-am reuşit să mă dumiresc, să mă descurc în pădurea de legi şi ordonanţe, să văd în ce copac a crescut ştergerea din actul de identitate a mii, dar probabil zeci de mii de sate. Poftim, numai în cazul oraşului Sălişte vor dispărea din actul de identitate nu mai puţin de 9 sate: Aciliu (situat la 8 km), Amnaş (9 km), Crinţ (118 km), Galeş (2 km), Fîntînele (8 km), Mag (9 km), Săcel (4 km), Sibiel (6 km) si Vale (2 km)!

Mda, să revin; tot ce-am găsit în încercarea mea de a găsi vreo explicaţie legală e OG 12 din ianuarie 2023, care în principal pregăteşte terenul pentru cartea electronică de identitate. Citez din punctul 2, în care se spune că „Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:

(1) Actul de identitate face dovada identităţii, a cetăţeniei române şi, după caz, a domiciliului sau a reşedinţei din România. Dovada reşedinţei se face şi cu documentul prevăzut la art. 33.

Mă opresc aici, pentru a (mă) mai întreba odată retoric: Care identitate? Eu acum ce fac dacă mă întreabă cineva oficial unde m-am născut, ce răspund? Cu adevărul istoric, cum că m-am născut la Apoldu de Sus, cum scrie în certificatul de naştere, sau cu adevărul post-istoric (electronic, virtual?), cum că m-am născut în oraşul Miercurea Sibiului?

Nu ştiu alţii cum sunt şi cum vor fi, când ca mine or păţi, dar eu unul am senzaţia acută că mi s-a şters (ca să nu zic: furat) o bucată de identitate!

Bine măcar că „(3) Cărţile de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în statele terţe care le recunosc ca document de călătorie, în condiţiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1.157 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securităţii cărţilor de identitate ale cetăţenilor Uniunii şi a documentelor de şedere eliberate cetăţenilor Uniunii şi membrilor de familie ai acestora care îşi exercită dreptul la liberă circulaţie”.

Dar, nota bene, toate aceste CI încă neelectronice vor avea valabilitatea, se stabileşte în articolul 16 printr-un nou alineat, „prevăzută de dispoziţiile alin. (1), dar nu mai mult de data de 3 august 2031”. Aha, de aceea-mi apare şi mie 3 august 2031.

Altfel, aşa, ca fapt divers, măcar surorile mele rămân în continuare oficial născute la Apoldu de Sus, pentru că în cărţile lor de identitate (şi parcă inclusiv în paşaport) la locul de naştere e trecut Grosspold. Apoldu de Sus, în germană, adică. Dar, de, ele trăiesc în Germania, nu în România.

 

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Comentarii