Haosul din urbanism: zeci de amenzi date de la începutul anului

Case şi chiar blocuri fără autorizaţie apar ca ciupercile după ploaie la Iaşi

joi, 15 martie 2018, 02:50
2 MIN
 Case şi chiar blocuri fără autorizaţie apar ca ciupercile după ploaie la Iaşi

Dacă în perioada ianuarie – martie a anului trecut erau date 12 astfel de amenzi urbanistice, acum sunt mai mult decât dublu: 27. Valoarea este de 4 ori mai mare.

Poliţiştii locali au aplicat zeci de amenzi pentru ridicarea de construcţii ilegale în prima parte a acestui an. Potrivit unui raport al instituţiei, în mai multe zone din oraş au fost identificate case şi blocuri construite fără ca proprietarii de terenuri să aibă autorizaţie. Poliţiştii au aplicat, în total, 27 de amenzi în valoare de aproximativ 80.000 lei. Spre diferenţă, anul trecut, începând cu luna ianuarie şi până la mijlocul lunii martie, poliţiştii locali aplicaseră doar 12 amenzi în valoare totală de 22.000 lei.

Cititi si: Lista ilegalităţilor la surparea din CUG. Patronul Daniel Niculiţă dă vina pe hrube!

În toate situaţiile constatate de către aceştia, de la începutul acestui an, a fost dispusă măsura de intrare în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire. În şase cazuri, acolo unde proiectele erau în desfăşurare, poliţiştii au somat proprietarii să sisteze lucrările. Cele mai mari amenzi au vizat două proiecte din Bucium. În primul caz, este vorba despre construirea a cinci locuinţe individuale cu regim de înălţime parter şi un etaj. În cealaltă situaţie, poliţiştii au constatat că lucrările la un imobil de locuinţe colective (demisol, parter şi două etaje) sunt executate, de asemenea, fără autorizaţie. În ambele cazuri, proprietarii au fost amendaţi fiecare cu o sumă de 20.000 lei.

Cititi si: Amendă cât un colț de garsonieră pentru surparea drumului la Rond Vechi CUG

În rest, poliţiştii au întocmit procese-verbale de contravenţie pentru construirea fără autorizaţie de anexe gospodăreşti, şarpante, mansarde, amenajări interioare (spaţii comerciale sau locuinţe), modificări de instalaţii de canalizare, chioşcuri şi balcoane. De asemenea, au mai fost sancţionaţi proprietari de imobile care şi-au extins construcţiile fără forme legale.

SONDAJ ZDI:

 

Comentarii