Casele cu fațade din sticlă au un aspect modern, hi-tech

joi, 06 iulie 2023, 08:09
2 MIN
 Casele cu fațade din sticlă au un aspect modern, hi-tech

Evoluția stilurilor arhitectonice este în strânsă legătură cu evoluția materialelor de construcție. Astfel, apariția unor materiale inovatoare și performante permite crearea unor forme originale și planuri arhitectonice moderne pentru clădirile rezidențiale sau comerciale. Din ce în ce mai mult zărim clădiri cu fațade realizate preponderent din sticlă. Este o soluție atractivă vizual, dar este ea și sigură, și eficientă din punctul de vedere al izolării termice?

Sticla pentru fațade nu este un material de construcție nou. A fost folosit cu succes începând cu anii 1970 pentru construcția clădirilor tip „zgârie nori” în Statele Unite. Sticla a fost preferată datorită faptului că are o greutate proprie redusă. Astfel, clădirile cu structură de oțel și fațade din sticlă sunt per total mai ușoare decât construcțiile din cărămidă sau beton.

Începând cu anul 1990 acest sistem de construcție a fost adoptat și în țara noastră, în special pentru clădiri de birouri sau centre comerciale. Din ce în ce mai multe persoane doresc să încorporeze acest stil în clădiri rezidențiale, însă nu sunt sigure dacă o casă construită astfel va fi eficientă energetic.

Fațadele de sticlă și izolația termică

Fațadele din sticlă nu sunt realizate din sticlă simplă. Este vorba de o sticlă specială, instalată într-un sistem performant, de tip Schuko, ce asigură un coeficient redus de transfer al căldurii în ambele direcții (de la interior la exterior și invers). Este una dintre cerințele de bază pentru acest sistem de fațade, ținând cont de faptul că reprezintă aproximativ 90% din suprafața expusă a clădirilor cu zeci de etaje și a mall-urilor.

Pe lângă izolația termică, sistemele de sticlă pentru fațade asigură și o bună izolare fonică, un element important dacă aveți casa la stradă, în apropierea traficului intens.

Asigurarea intimității și aspect estetic deosebit

Un alt aspect pe care dorim să îl lămurim în ce privește fațadele din sticlă este legat de protejarea intimității. Se știe, sticla este transparentă (asta dacă nu dorim să alegem sticlă colorată). Așadar, oricine poate vedea înăuntrul casei? Nu. Sticla pentru fațadă este tratată cu un stat special care vă permite să vedeți panorama din afara casei, însă din afară nu se poate vedea nimic înăuntru.

Astfel, intimitatea dumneavoastră este protejată, fără a sacrifica avantajul luminii naturale a soarelui – unul dintre principalele motive pentru care este preferat acest stil de fațadă. De asemenea, casele construite cu fațade din sticlă au un aspect modern, hi-tech, preferat de un număr din ce în ce mai mare de persoane.

Concluzie

Dacă preferați stilul arhitectonic inspirat de zgârie norii din SUA, puteți opta pentru o fațadă din sticlă, fără a avea probleme legate de izolarea termică sau invadarea vieții private de către vecini sau trecători.

 

Comentarii