Câți români au murit de Covid după ce au făcut a doua doză de vaccin

miercuri, 31 martie 2021, 01:58
3 MIN
 Câți români au murit de Covid după ce au făcut a doua doză de vaccin

Analiza autorităţilor arăta o reducere de cel puţin o sută de ori a riscului de deces la o persoană vaccinată comparativ cu persoanele nevaccinate.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că, din totalul de 89 de decese înregistrate la persoane vaccinate împotriva COVID-19, 77 primiseră doar prima doză, iar restul – 12 – fuseseră vaccinate şi cu doza a doua. „Practic, rata de fatalitate la persoanele cu COVID care aveau în istoric vaccinare era de circa 0,02%, iar la persoanele care erau nevaccinate era de 2,4%“, explică Valeriu Gheorghiţă.

Cititi si: Ce spune Valeriu Gheorghiţă despre posibilitatea vaccinării în farmacii

„S-au înregistrat şi decese la cazurile care au făcut infecţie cu SARS-CoV-2 la un interval de timp după vaccinare. Pentru cei care au fost diagnosticaţi cu infecţii SARS-CoV-2 după prima doză, timpul mediu era de 10-11 zile de la prima doză, ceea ce înseamnă că era în fereastra de apariţie a anticorpilor, practic nu apăruseră încă anticorpii protectori de după prima doză, deci practic erau persoane care din punctul de vedere al riscului este similar cu o persoană nevaccinată. Iar în ceea ce priveşte persoanele care au fost diagnosticate cu infecţie SARS-CoV-2 după ce au primit cea de-a doua doză, procentual era un număr foarte mic“, a afirmat ieri Valeriu Gheorghiţă.

Cititi si: Sute de părinţi aleargă speriaţi din farmacie în farmacie, după vaccinuri anti-rujeolă

„Din cele 89 de decese doar 12 persoane erau din cei care fuseseră diagnosticaţi cu SARS-CoV-2 după cea de-a doua doză, ceea ce înseamnă că după cele două doze beneficiile sunt mult mai mari. Însă analiza efectuată de noi pe rata de fatalitate arăta o reducere de cel puţin o sută de ori a riscului de deces la o persoană vaccinată comparativ cu persoanele nevaccinate. Practic, rata de fatalitate la persoanele cu COVID care aveau în istoric vaccinare era de circa 0,02% iar la persoanele care erau nevaccinate era de 2,4%“, a explicat medicul.

El a precizat că de la debutul campaniei de vaccinare până pe 28 martie, 13.416 persoane au fost testate pozitiv la SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin, iar 1.859, după cea de-a doua doză.

Cine anulează o rezervare şi se înscrie din nou va fi aşezat la finalul listei

Valeriu Gheorghiţă a mai anunţat că persoanele de pe lista de aşteptare din etapa a treia nu sunt prioritizate şi sunt luate în ordinea înscrierii, precizând şi faptul că o persoană care anulează o rezervare şi se înscrie din nou va fi aşezată la finalul listei.

„Referitor la notificarea persoanelor din lista de aşteptare care sunt programate ca aparţinând etapei a treia, în momentul de faţă platforma respectă în totalitate ordinea de înscriere pe listele de aşteptare, nefiind aplicată o prioritizare, o subprioritizare dacă vreţi, între categoria 3a, 3b sau 3c. La înscrierea pe lista de aşteptare, platforma asociază utilizatorului data şi ora efectuării rezervării aşa încât în momentul acesta o persoană care optează pentru mutarea de pe lista de aşteptare a unui centru pe lista de aşteptare a unui alt centru va ocupa următoarea poziţie după persoanele deja înscrise în lista de aşteptare a centrului în care doreşte să migreze. O persoană care anulează rezervarea şi apoi se înscrie din nou pe lista de aşteptare îşi pierde locul şi va fi aşezată la finalul listei“, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că prioritatea de notificare a persoanelor aflate pe listele de aşteptare este astfel: 75% pentru populaţia cu risc şi 25% pentru persoanele care desfăşoară activităţi esenţiale. Medicul a afirmat că persoanele care sunt programate prin intermediul operatorilor de call-center primesc notificare cu data la care au fost programate şi nu mai trebuie să sune la call-center pentru a valida programarea.

Gheorghiţă a prezentat şi topul judeţelor cu cele mai multe persoane înscrise pe listele de aşteptare. Acestea sunt: Bucureşti cu peste 144.000 de persoane, Cluj – peste 58.000 de persoane, Prahova – peste 36.000 de persoane, Ilfov – aproape 30.000 de persoane, Mureş – peste 28.000 de persoane, Iaşi – peste 27.000 de persoane.

Comentarii