Ce spun directorii spitalelor despre o posibilă criză a salariilor în decembrie

sâmbătă, 09 noiembrie 2019, 02:57
2 MIN
 Ce spun directorii spitalelor despre o posibilă criză a salariilor în decembrie

Managerii spitalelor ieşene susţin că în momentul de faţă nu există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte plata salariilor pentru luna decembrie. Asta în contextul în care premierul Ludovic Orban a anunţat zilele trecute că la nivel naţional nu există suficienţi bani nici măcar pentru salariile angajaţilor.

„În mod clar, rezultatul la rectificare va fi o evaluare a necesităţilor care vor fi identificate de domnul ministru împreună cu echipa sa, încă nu vă putem da o cifră, cert este că nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici pe programe de sănătate, nici în ceea ce priveşte bugetul Casei. Nici pentru salarii nu există bani“, a declarat Ludovic Orban.

Managerii ieşeni sunt optimişti şi spun că aceeaşi teamă, că nu vor exista bani pentru salarii în luna decembrie, există în fiecare an.

„Aşa se întâmplă în fiecare an, ca bugetele să se facă până în octombrie-noiembrie, urmând rectificarea. Sunt convins că vom asigura salariile şi nu vor fi probleme din acest punct de vedere, aşa cum au fost plătite şi până acum încât să nu fie sincope de funcţionare a spitalelor“, a precizat ec. Robert Dâncă, managerul Maternităţii „Cuza Vodă“.

Acesta susţine că salariile repre­zintă 80% din bugetul unităţii medicale. Situaţia este asemănătoare şi în cazul Spitalului de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi, unde însă cheltuielile pentru plata salariilor trec de 90%, fiind o unitate medicală cu peste 1.000 de angajaţi.

„Deocamdată noi plătim în noiembrie pentru octombrie, avem buget, ştim şi câţi bani vom încasa. Pentru decembrie nu ştim încă, dar eu zic că vor fi bani, în fiecare an e aceeaşi problemă. Toate problemele trebuie rezolvate“, a declarat Corneliu Mihai, managerul Spitalului de Copii.

La Spitalul de Neurochirurgie, dr. Lucian Eva, managerul unităţii sanitare susţine că aproximativ 60% din buget se duce pe plata salariaţi­ilor, fiind „un procent rezonabil“.

„Momentan nu am auzit să fie probleme în sistem, spitalul primeşte bani lunar. Nu avem probleme deocamdată, nu am întâmpinat probleme ca să nu putem face plăţile către salariaţi. Aproximativ 60% e un procent rezonabil din procentul de venituri şi cheltuieli al spitalului, teoretic nu ar trebui să fie probleme în privinţa plăţilor salariale“, a explicat dr. Lucian Eva.

Comentarii