Ce spune ministrul Culturii despre un nou sediu şi despre tensiunile de la Opera ieşeană

luni, 07 septembrie 2020, 01:50
2 MIN
 Ce spune ministrul Culturii despre un nou sediu şi despre tensiunile de la Opera ieşeană

Ambele sunt în aşteptare – a unei finanţări, respectiv a unor rapoarte de la Parchet şi Curtea de Conturi. Aflat la Iaşi, ministrul a subliniat importanţa economică a sectorului cultural, sugerând trecerea turismului la Ministerul Culturii.

O fundaţie culturală a Iaşului menită să sprijine evenimentelor importante din judeţ – precum festivalurile, de Literatură şi Traduceri (FILIT), al Educaţiei (FIE), al Teatrului pentru Publicul Tânăr (FITPT) – ar urma să fie înfiinţată în viitorul apropiat. Mecanismul de finanţare va fi astfel unul transparent, iar ajutorul financiar, mai consistent, a declarat Costel Alexe în cadrul unei vizite a ministrului Culturii la Iaşi.

O asemenea fundaţie va fi rodul colaborării Primăriei şi Consiliului Judeţean în domeniu. Un sediu potrivit pentru Biblioteca Judeţeană, dar şi unul pentru Opera Naţională Iaşi se numără printre obiectivele nerezolvate în mandatul abia încheiat.

„După prelungirea unui acord de împrumut în valoare de 270 de milioane de euro cu Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru finanţarea exclusivă a unor obiective culturale, vom include aici şi un capitol de 15 milioane de euro destinat construirii unui sediu pentru Opera din Iaşi. În acest sens, în cazul în care demersul nostru va avea succes, vom cere Primăriei Iaşi un teren pe care să se poată clădi acest obiectiv”, a precizat Gheorghiu.

Cât priveşte situaţia din această instituţie, ministrul a declarat că a discutat cu angajaţi ai Operei din ambele tabere, susţinători şi opozanţi ai managerului Batrice Rancea. El a amintit că o analiză a corpului de control de la ministerul pe care îl conduce a fost pusă la dispoziţia Parchetului şi a Curţii de Conturi.

„În momentul în care aceste două instituţii îşi vor spune punctul de vedere, pe partea managerială, cât şi economic, lucrurile se vor limpezi”, a explicat Bogdan Gheorghiu de ce nu a intervenit în aplanarea tensiunilor din opera ieşeană.

„Sectorul cultural nu este important numai din punct de vedere identitar şi spiritual, ci şi economic”, a remarcat ministrul Culturii. Bogdan Gheorghiu a adăugat că „suntem pe unul dintre ultimele locuri din Europa în ceea ce priveşte consumul de produse culturale”.

El a fost de acord, la întrebarea noastră, că şi patrimoniul imobiliar – monumente şi clădiri cu încărcătură istorică şi culturală, parcuri şi situri arheologice – pot fi la fel de bine valorificate economic. Ministrul a invocat posibilitatea ca turismul şi cultura să fie reunite în acelaşi minister. În Guvernul Orban, turismul este un departament în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Cât priveşte revitalizarea şi refuncţionalizarea unor zone urbane, precum centrul vechi, asemenea acţiuni ar putea să fie reglementate printr-un set de măsuri unic al Ministerului Culturii.

Comentarii