Cea mai prestigioasă publicaţie medicală din Europa scrie despre corupţia din sistemul românesc de sănătate

duminică, 19 noiembrie 2017, 16:55
2 MIN
 Cea mai prestigioasă publicaţie medicală din Europa scrie despre corupţia din sistemul românesc de sănătate

„The Lancet”, cea mai prestigioasă şi cea mai veche publicaţie medicală din Europa, publică în numărul din 11 noiembrie un material cu titlul „Pacienţii nu au acces la îngrijiri din cauza corupţiei din România”.

Scris de Marius-Ionuţ Ungureanu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în Ministerul Sănătăţii în guvernul Cioloş şi Adrian Gheorghe şi Ştefan Adrian Voinea, din ONG-ul Observatorul Român de Sănătate, articolul rezumă problemele din sistemul de sănătate din România, pornind de la dosarul DNA privind frauda de la CNAS. „Corupţia pe scară largă nu mai e demult o ştire în sistemul de îngrijire la domiciliu din România, care are cele mai mici cheltuieli cu sănătatea (pe cap de locuitor şi în raport cu PIB-ul) din Uniunea Europeană”, scriu autorii. „Din 2015, 41 de înalţi oficiali din domeniul sănătăţii şi de manageri de spitale au fost puşi sub acuzare sau condamnaţi pentru fapte de corupţie”.

„În ciuda unor progrese, mecanismele de monitorizare și supraveghere rămân slabe în România. Strategia Anticorupție 2016-2020 conține un capitol despre sistemul de sănătate, dar şansele de a fi pus în practică sunt reduse fără o implicare la cel mai înalt nivel şi investiţii în întărirea instituţiilor şi dezvoltarea de instrumente de analiză a datelor care să previndă fraudele. Totuşi, există speranță. Lupta României împotriva corupției a adus în față justiției (și în atenţia opiniei publice) nenumăraţi politicieni, demnitari și oameni de afaceri.”

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii