Cei mai influenţi rectori universitari din România au pus ţara la cale la Iaşi

luni, 20 noiembrie 2017, 02:50
3 MIN

La discuţiile Consiliului Naţional al Rectorilor, găzduite de Universitatea Tehnică, a participat şi ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

Consiliul Naţional al Rectorilor, care s-a întrunit în acest sfârşit de săptămână la Iaşi, a prezentat ieri-dimineaţă rezultatele dialogului cu reprezentaţii Ministerului Educaţiei, la discuţii participând şi mi­nistrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop. Astfel, universităţile au solicitat creştere a finanţării de baza cu 40%, de la 2,7 miliarde la 3,9 milairde pentru 2018. De asemenea, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a mai precizat şi faptul că s-a solicitat o majorare de 25% pentru subvenţiile pentru camine, dar şi 50% pentru investiţii. Comunicarea oficială a rezultatelor discuţiilor din acest weekend a avut loc la Uni­versitatea Tehnică „Gh. Asachi“, în unul din amfiteatrele din corpul Rectoratului. La conferinţa de presă au participat ministrul Pop, împreună cu Sorin Cîmpeanu, în calitate de preşedinte al CNR, Gigel Paras­chiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, şi Dan Caşcaval, rectorul universităţii ieşene gazdă.

Finanţarea, principalul subiect de discuţii

Astfel, principalul subiect abordat în discuţii de către rectori şi oficialii guvernamentali a fost legat de finanţarea universităţilor în 2018. Ministrul Educaţiei a promis că, într-adevăr, bugetul Educaţiei va fi cel mai mare din ultimii 10 ani, Sorin Cîmpeanu reamintind totuşi că acest buget acoperă şi creşterile salariale şi banii câştigaţi în instanţă de către cadrele didactice.

„Aşa cum ştiţi, CNR-ul este structura cu care ministerul se consultă atunci când ia decizii majore, suntem în perioada în care lucrăm la bugetul anului 2018 şi este foarte important ca tot ce am cuprins în Planul de Gu­vernare să fie pliat pe nevoile universităţilor. Mă bucur că ieri am reuşit să fixăm nişte termene, în special pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare, o structură a ministerului care nu a funcţionat mai deloc de 6 ani de zile, şi-a autoimpus termenul de 20 decemebrie pentru a veni cu indicatorii clari, aşa cum spune legea, spre minister, iar de anul viitor cifra de şcolarizare pentru universităţile din România să fie fundamentată serios. În acelaşi timp, mă bucur că putem continua discuţiile pe finanţarea europenă în zona şcolilor doctorale şi calendarul agreat în strinsă concordanţă cu Ordonanţa 96 va face posibil ca cei aproape 72 milioane de euro să îi putem atrage în zona şcolilor doctorale“, a menţionat Liviu Pop.

Cei mai mulţi bani vor merge la salarii, burse, cămine şi cantine

Principalele cereri cu privire la suplimentarea financiară priveşte salarizarea profesorilor, dar şi finanţarea pentru fiecare student, aici făcând referire la bursele studenţeşti şi finanţarea pentru cămin şi pentru cantine. De asemenea, discuţiile din aceste zile au urmărit şi chestiuni legate de evaluarea şi promovarea instituţiilor de învăţă­mânt superior la nivel internaţional, evaluarea şcolilor doctorale în conformitate cu legea, dar şi finanţarea de către stat a domeniilor strategice din universităţi. Astfel, în anul universitar viitor, ca şi anul acesta, facultăţile cu profil informatic, dar şi cele cu profil energetic, cu profil medical sau economic vor primi mai multe locuri bugetate.

În cadrul conferinţei, pe lângă menţiunile legate de cele 62.000 de locuri de la licenţă care ur­mează să fie subvenţionate de către stat, Liviu Pop a amintit şi de chestiuni legate de învăţământul pre­universitar, 2.500 de creşe urmând să primească finanţare, urmând ca Ministerul Educaţiei să se concentreze şi pe digitalizare, cu biblioteci şi cataloage electronice.

Comentarii