Centenar – Exemplar rarisim cu semnături originale al Constituţiei din 1923, expus la Muzeul de Istorie a Moldovei

vineri, 15 decembrie 2023, 02:50
1 MIN
 Centenar – Exemplar rarisim cu semnături originale al Constituţiei din 1923, expus la Muzeul de Istorie a Moldovei

Din 13 decembrie până pe 10 martie 2024, în cadrul proiectului „Piese de excepţie din colecţiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, instituţia va prezenta publicului un exemplar al Constituţiei din 1923, care reprezintă una dintre piesele de valoare excepţională din patrimoniul său juridic. Obiectul va fi expus pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la promulgarea Constituţiei României Mari. Acest document rar păstrează semnăturile olografe ale unor importante personalităţi din epocă, printre care şi pe cea a prim-ministrului Ion I. C. Brătianu. 

Acestora li se adaugă semnăturile aplicate de Episcopul Iustinian Teculescu (preşedinte al Marii Adunări Naţionale de la Alba-Iulia, care a votat la 1 decembrie 1918 Unirea cu România), Patriarhul Miron Cristea şi raportorul Camerei Deputaţilor N. D. Chirculescu.

100 de ani de când s-au pus bazele unei ţări moderne

Motivele pentru care organizatorii au ales prezentarea acestei piese din colecţiile Muzeului de Istorie a Moldovei se datorează împlinii a 100 de ani de când în România Întregită, sub domnia Regelui Ferdinand I, organizată ca democraţie politică sub conducerea Partidului Liberal, s-a reuşit punerea bazelor legislative pentru o ţară modernă. Regele Ferdinand I a sancţionat şi a promulgat noua Constituţie pe 28 martie, iar a doua zi a fost publicată în Monitorul Oficial.

Constituţia de la 1923

Constituţia a fost adoptată de Adunarea Deputaţilor şi de Senat, întrunite ca Adunări Constituţionale în Parlamentul de la Bucureşti, în şedinţele din 26 şi 27 martie 1923. Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la promulgarea Constituţiei României Mari, document politico-juridic a cărui apariţie a reprezentat un moment de referinţă în evoluţia noastră naţională. 

Comentarii