CEO-ul Black Cube, declaraţii curioase în privinţa asocierii cu SRI

miercuri, 21 octombrie 2020, 13:43
2 MIN
 CEO-ul Black Cube, declaraţii curioase în privinţa asocierii cu SRI

CEO-ul Black Cube le-a declarat poliţiştilor israelieni că un fost şef al Mossadului, Meir Dagan, a sugerat ca Black Cube să opereze ca „un braţ” al SRI, având acceptul părţii române, relatează Haaretz. Mărturia este inclusă într-o stenogramă a unui interogatoriu al poliţiei obţinut de ziarul israelian. Meir Dagan a decedat în 2016, fiind director al Mossadului între 2002 şi 2011.

 

Doi angajaţi ai agenţiei private de informaţii Black Cube erau arestaţi în aprilie 2016 într-un hotel din Bucureşti, fiind ulterior condamnaţi cu suspendare şi permiţându-li-se să părăsească ţara. Rechizitoriul din 2016 al procurorilor români susţinea că David Geoclowicz şi Ron Weiner au pătruns în calculatoarele familiei şi apropiaţilor Laurei Koveşi pentru a găsi informaţii compromiţătoare despre şefa de atunci a DNA. Atacul informatic a avut loc cu câteva luni înainte de luarea deciziei de a o nominaliza pe Kovesi pentru un nou mandat.

Două luni mai târziu, CEO-ul Black Cube, Dan Zorella, se afla într-o cameră de interogare din Lod, Israel. Acesta îşi relata propria versiune a evenimentelor poliţiei israliene după ce anchetatorii de la Bucureşti au solicitat asistenţă juridică în acest caz.

Potrivit stenogramelor interogatoriului, Zorella a afirmat că a crezut că a fost angajat de SRI cu acordul directorului serviciului, Eduard Hellvig şi a preşedintelui Klaus Iohannis. Zorella a afirmat că directorul Mossad i-a spus că operaţiunea a fost girată de SRI şi că este „o misiune importantă”.

CEO-ul Black Cube a relatat că persoana care l-a angajat a fost fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, condamnat între timp la 3 ani şi 10 luni de închisoare. Potrivit lui Zorella, Dragomir i-a spus că Black Cube ar putea funcţiona ca un braţ al serviciilor de informaţii române.

 

Comentarii