CEPA: Lukașenko a capitulat. Belarusul este la un pas de-a fi anexat de Rusia

marți, 08 februarie 2022, 12:10
2 MIN
 CEPA: Lukașenko a capitulat. Belarusul este la un pas de-a fi anexat de Rusia

Independența de acțiune pe care dictatorul Belarusului și-a creat-o pe parcursul a trei decenii la putere a dispărut. Țara face acum ceea ce-i ordonă Kremlinul, scrie Olga Lautman într-o analiză CEPA.

<< Exercițiile comune dintre Rusia și Belarus au început cu o săptămână mai devreme, provocând îngrijorări în rândul NATO și SUA, deoarece 30.000 de soldați și convoaie de echipament militar rusești inundă țara aproape de granița cu Ucraina. Acest lucru vine într-un moment de amenințări la adresa regiunii, nemaivăzute de la sfârșitul Războiul Rece, de la masarea de trupe la granițele de est ale Ucrainei și până la duelul declarațiilor cu NATO și avertismente privind faptul că Rusia pregătește operațiuni sub steag fals pentru a justifica o nouă invazie.

Timp de mulți ani, liderul Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a mers pe o linie fină atunci când a avut de-a face cu Rusia. El s-a asigurat întotdeauna că își afirmă independența, păstrând Kremlinul la distanță, chiar și atunci când s-a întâlnit cu Putin în 2019 pentru a discuta detaliile unei foi de parcurs legate de o integrare aprofundată în mai multe zone semnificative ale „Statului Uniunii”, o entitate veche de 23 de ani care a generat mai mult vorbe decât acțiuni. Totul s-a schimbat în 2020, după ce Lukașenko a ales să-și păstreze puterea prin blocarea adversarilor și trucarea alegerilor. Bătălia pentru a rămâne pe fotoliul de președinte a implicat o dependență puternică de Rusia pentru a combate protestatarii – prin încarcerări în masă, tortură și crimă. Împrumuturile din Rusia au venit în cascadă, în ciuda sancțiunilor occidentale.

Asistența de la Kremlin vine însă cu un preț mare, iar în acest caz costul este independența Belarusului. Rusia și-a sporit de atunci amenințările împotriva Ucrainei și Europei, în timp ce Lukașenko a fost (cel puțin public) mai mult decât bucuros să asiste.

În timp ce voci de la Kremlin au insistat că nu sunt interesate de anexarea Belarusului, evenimentele spun o altă poveste. „Nu se vorbește despre unificare”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, într-un interviu, adăugând că cea mai profundă integrare posibilă ar fi atât în interesul rușilor, cât și al bielorușilor. Ambasadorul Rusiei la Minsk, Dmitri Mezențev, a declarat pentru RBC TV că Moscova nu intenționează să creeze o armată unificată cu Belarus. Cu toate acestea, liderii țării au vorbit despre un „spațiu comun de apărare” și ritmul tot mai frenetic al activității militare comune pe teritoriul bielorus, care implică adesea „exerciții comune” bruște, arată că aceasta este o disimulare.

Mai mult, pe universul.net

Comentarii