Chilia părintelui Ilie Cleopa din perioada cât a fost pustnic a fost sfinţită

sâmbătă, 04 decembrie 2021, 16:37
2 MIN
 Chilia părintelui Ilie Cleopa din perioada cât a fost pustnic a fost sfinţită

Memoria părintelui Ilie Cleopa, unul dintre cuvioşii propuşi pentru canonizare, în 2025 a fost cinstită în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin sfinţirea locului unde acesta s-a retras în perioada regimului comunist. Evenimentul a avut loc joi, la împlinirea a 23 de ani de la trecerea în veşnicie a Arhim. Cleopa Ilie. 

Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit chilia părintelui Ilie Cleopa – locul ostenelilor sihăstreşti tainic lucrate de marele rugător şi predicator al neamului românesc, după cum este precizat într-o informare postată pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor – la 23 de ani de la plecarea acestuia la Domnul. Cel mai mult timp din anii de retragere pustnicească părintele Cleopa l-a petrecut în adâncul pădurilor din locuri diferite din zona Moldovei, ajutat uneori de oameni de bună credinţă şi, cum ar spune părintele, mereu de Dumnezeu.

Între retragerile sale în pustnicie (din cauza prigonirii monahismului de către regimul comunist) s-a numărat şi cea din Munţii Stânişoarei, spre partea de sud a judeţului Suceava, nici departe, dar nici prea aproape de Mănăstirea Slatina unde a fost stareţ pentru o perioadă. În 2021, având în vedere anunţul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a începe lucrarea de canonizare a părintelui Cleopa, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, păstorită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, şi Direcţia Silvică Suceava, condusă de Sorin Ciobanu, au semnat un parteneriat, prin care au început lucrări de amenajare a chiliei, a locului dimprejur şi a drumului de acces spre aceasta.

Citiţi materialul integral pe obiectivdesuceava.ro
 

 

Comentarii