Chipurile Revoluției după 32 de ani. Protestul înăbușit de la Iași

marți, 21 decembrie 2021, 14:43
3 MIN
 Chipurile Revoluției după 32 de ani. Protestul înăbușit de la Iași

În așa-numitul „Dosar al Revoluției” timpul se scurge în favoarea celor inculpați. Toamna aceasta, judecătorii, printr-o decizie definitivă, au trimis dosarul înapoi la Parchetul Militar pentru a fi refăcut rechizitoriul.

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare, Iosif Rus, sunt acuzați în această speță istorică de crime împotriva umanității. Ei s-ar fi folosit și ar fi indus cu intenție psihoza teroriștilor după fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Pentru a arăta cât de mult timp înseamnă deja 32 de ani de la Revoluție, Europa Liberă România a realizat colaje cu fețe ale unor români care au ieșit în stradă în acele zile.

Fiecare alăturare conține o fotografie din preajma anului 1989 și una de acum.

Protestul înăbușit de la Iași

Fotografia din stânga cu Ștefan Prutianu, lider al grupului care a planificat un protest la Iași, este din ianuarie 1990. Grafică de Raluca Naom.

Ștefan Prutianu a fost cel care a avut ideea organizării unui grup care să încerce declanșarea unui protest pentru libertate în centrul orașului Iași. Acesta a fost planificat pentru 14 decembrie 1989, ora 16.00. Data a fost aleasă întâmplător.

În 1989, el avea 35 de ani, era căsătorit și avea două fete. Profesa ca economist într-un centru de proiectări din oraș. Nu lipsurile materiale l-au împins să încerce organizarea unei manifestații împotriva regimului comunist, ci senzația că trăia într-o „lume sufocată de tăcere, asuprire”, după cum și-a amintit într-un interviu pentru Europa Liberă România.

I-a mărturisit intenția sa, în toamna lui 1989, unui cunoscut în care avea încredere, Titi Iacob. De atunci grupul s-a extins pe principiul că fiecare aderent la mișcare trebuia să mai aducă maxim alți trei oameni. Era obligatoriu să nu știe prea mult unii de ceilalți pentru ca inițiativa să nu fie deconspirată.

Din această cauză nu e clar nici câte persoane au aderat la ideea protestului. Unii dintre membrii mișcării au răspândit manifeste, potrivit lui Ștefan Prutianu. Pe măsură ce ziua mitingului se apropia, acesta a conștientizat că autoritățile comuniste, foarte probabil, au aflat, dar a decis să meargă mai departe.

În 14 decembrie, Piața Unirii din centrul Iașului era „albastră de uniforme”, iar Ștefan Prutianu și-a dat seama că au eșuat. Nu s-a mai întâmplat nimic acolo, iar, în scurt timp, au început arestările și anchetele brutale. Primul arestat, chiar în dimineața de 14 decembrie a fost inginerul Vasile Vicol care făcea parte din organizație. Acesta e considerat de Ștefan Prutianu primul arestat al Revoluției. Când au fost eliberați din închisoare, în 22 decembrie, Nicolae Ceușescu nu mai era la putere.

După 32 de ani, Ștefan Prutianu e convins că ce s-a petrecut la final de 1989 trebuia să se întâmple. Dacă revolta nu ar fi izbucnit în Timișoara, s-ar fi întâmplat în altă parte, în opinia lui.

Niciodată nu a regretat gestul său.

Mai mult, pe romania.europalibera

Comentarii