Cine a fost Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, prăznuit astăzi

marți, 27 octombrie 2020, 08:00
1 MIN
 Cine a fost Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, prăznuit astăzi

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi este cinstit pe 27 octombrie.

Nu se cunoaste cu exactitate cand a trait Sfantul Dimitrie din Basarabi. Ipoteza cea mai vehiculata este aceea ca a trait in sec. al XIII-lea, in timpul Imperiului de la Tarnovo (1185-1396), intemeiat de romani si de bulgari, sub conducerea fratilor Petru si Ioan Asan, romani de neam. Sfantul din Basarabi a fost numit "cel Nou" pentru a nu fi confundat cu Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, inscris in calendar pe 26 octombrie, ale carui moaste se pastreaza in catedrala din Tesalonic (Grecia).

Potrivit traditiei, Sfantul Dimitrie din Basarabi era pastor de animale. Din vechile sinaxare, aflam ca intr-o zi, trecand cu anumite treburi printr-un lan de grau, a calcat din greseala peste un pui dintr-un cuib. Si-a luat canon de a merge descult toata viata pentru a-si ispasi in acest fel pacatul de a fi calcat peste puiul de pasare.

Pentru viata sa curata, Dumnezeu i-a descoperit sfantului cand va trece la cele vesnice. Astfel, prin descoperire dumnezeiasca s-a asezat intre doua lespezi de piatra, care simbolizau sicriul, iar apoi si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu. Apele au acoperit in timp trupul sau. Moastele sale au fost aflate in chip minunat. O fetita bolnava l-a visat intr-o noapte, spunandu-i ca o va vindeca, daca le va cere parintilor sa-i scoata moastele din apa. A doua zi, parintii merg la raul Lom impreuna cu mai multi credinciosi si preoti si gasesc moastele intregi ale sfantului.

Aflati amanunte de pe crestinortodox.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii