Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Commediante!... Tragediante!...

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Oricât ar părea de fantasmagoric, regruparea electoratului PSD în jurul lui Diaconu e o ipoteză ce nu poate fi neglijată. Un electorat PSD confuz, orfan de la întemniţarea lui Dragnea şi care va fi o pradă uşoară pentru Victor Ponta. Nu prea avem, în această privinţă, motive de bucurie.

"Commediante!... Tragediante!...": sunt cuvintele pe care se presupune că le-ar fi rostit Papa Pius al VII-lea, exasperat de schimbările de umoare, de capriciile despotice şi de izbucnirile violente ale lui Napoleon. Fapt e că aceste vorbe se pot "lipi" perfect şi altor personaje şi situaţii politice, nu de alta, dar ştim că mulţi politicieni sunt dispuşi să joace teatru ori de câte ori li se iveşte ocazia. Iată, miercuri seara Viorica Dăncilă a interpretat o partitură tragică. S-a autovictimizat, a insistat că trebuie ca ea, femeie, să facă faţă unor bărbaţi care se pretind oameni politici. Că printre aceşti infami e unul cu care, în urmă cu câteva zile doar, stătea la aceeaşi masă, într-o alianţă ce părea de nezdruncinat, este un detaliu care nu a jenat-o pe doamna prim-ministru. Textul rostit (mă rog, citit) de Viorica Dăncilă era o înşiruire de clişee. Ne-a spus cât de mult a făcut PSD pentru fericirea românilor, ce succese extraordinare are România pe toate planurile, graţie guvernării pesediste şi ne-a avertizat în legătură cu pericolele care ne pândesc dacă ţara intră pe mâna opoziţiei: tăieri de pensii şi salarii (un refren repetat obsesiv, se pare însă că sunt creduli care înghit această gogoaşă pe nemestecate), dispariţia (sau aşa ceva) proprietăţii private (asta a fost cireaşa de pe tort !), precum şi convieţuirea în grupuri (altă marotă a propagandei pesediste, care crede că astfel românii, familişti şi cu frică de Dumnezeu, vor respinge lucrătura diavolului). Mesajul pe care l-a comunicat dna Dăncilă era clar: în ciuda presiunilor, insultelor, trădărilor - toate comise de nişte politicieni-bărbaţi, ea nu va ceda şi va duce până la capăt programul de guvernare.

Evident că, în declaraţia de presă de miercuri, registrul tragic s-a transformat repede în registru tragi-comic. De altfel, disponibilitatea Vioricăi Dăncilă de a trece de la un registru la altul (uneori în chip deliberat, alteori involuntar) este remarcabilă. Am văzut-o nu demult în pelerinaj la diferite biserici şi mânăstiri şi sărutând cu mare evlavie moaşte. Duminica trecută s-a dus într-un sat din Maramureş. Primarul scosese toată suflarea satului pe uliţă, costume naţionale de sărbătoare, copii aşteptând în arşiţa din miezul zilei ca să ofere Doamnei pâine şi sare, ce mai? tot tacâmul, în cea mai autentică tradiţie comunisto-pesedistă. Peste tot, discursul dnei Dăncilă este unul care propăvăduieşte concordia, unitatea şi nu ura, nu dezbinarea (nu există două Românii, are tupeul să declare Viorica Dăncilă, asta în condiţiile în care lideri ai partidului au afirmat sus şi tare, în chip repetat, că românii adevăraţi, românii buni sunt cei care votează cu - ori sunt înscrişi în - PSD; ceilalţi români - concluzie logică - sunt răi, venetici, o adevărată povară pentru societate). Insolenţa face şi ea parte din arsenalul primului-ministru: chiar dacă discursurile i le scrie altcineva, se vede limpede voluptatea cu care Viorica Dăncilă debitează obrăznicii. Unde mai pui că şi ea, şi partidul beneficiază de un sprijin mediatic consistent - televiziunile aservite, dar şi propaganda indirectă, insinuantă, de la TVR şi nu numai de acolo, unde se programează în neştire filme de dinainte de 1989, filme cu ilegalişti, filme de Sergiu Nicolaescu, filme cu Brigada Diverse etc., etc., filme preferate de electoratul PSD. Şi atunci, n-a fi păcat ca Viorica Dăncilă să nu mai candideze la prezidenţiale? N-ar fi păcat să nu meargă până la capăt?

Cu candidatura lui Mircea Diaconu schimbăm doar aparent registrul. Consacrat drept actor de comedie, Diaconu are impresia că poate interpreta orice rol, inclusiv acela al preşedintelui României. În urmă cu cinci ani, ne amintim, Diaconu îşi exprima intenţia de a obţine un loc în Parlamentul European. Candida ca independent, dar a fost sprijinit de PSD-ul lui Ponta şi mai ales de Antena 3, care a dus o campanie deşănţată de promovare a actorului ce îşi descoperise, brusc, o vocaţie europeană. Spre mirarea multora, Diaconu a ajuns eurodeputat. Independent n-a fost, deoarece s-a raliat întotdeauna poziţiei celor de la PSD. Iată că acum scenariul se repetă, iar ţinta se află şi mai sus. Se declară din nou "independent", dar este susţinut de două partide, de Pro-România lui Ponta şi de ALDE. După ce a regizat atent lansarea candidaturii, Diaconu s-a perindat la diferite posturi TV, prestaţii facilitate de un debit verbal abundent. Discursul său este unul agresiv naţionalist, fără nici o idee originală şi constructivă. M-a frapat însă virulenţa atacurilor la adresa lui Klaus Iohannis, încât mă întreb dacă nu cumva candidatura lui are şi scopul de a pune beţe în roate actualului preşedinte.

E posibil, de asemenea, ca apariţia lui Mircea Diaconu să fie o diversiune. Am văzut deja că Ponta îl foloseşte ca monedă de schimb. Oricât ar părea de fantasmagoric, regruparea electoratului PSD în jurul lui Diaconu e o ipoteză ce nu poate fi neglijată. Un electorat PSD confuz, orfan de la întemniţarea lui Dragnea şi care va fi o pradă uşoară pentru Victor Ponta. Nu prea avem, în această privinţă, motive de bucurie.

Şi nici de veselie. Fostul actor comic Mircea Diaconu nu mă mai face să râd, şi nici Viorica Dăncilă. Ar trebui să fim prudenţi. Ticăloşii se regrupează când nu te aştepţi şi în combinaţii imprevizibile.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri